Iedereen vindt momenteel iets over Frank Heemskerk, de PvdA-staatssecretaris die met zijn actieplan ‘Nederland in open verbinding' de steun kreeg van de Tweede Kamer. Hij wil met dat plan het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid versnellen.
De Nederlandse Linux gebruikersgroep vindt dat Heemskerk een standbeeld verdient. Microsoft Nederland vindt van niet. Het bedrijf vindt dat Heemskerk rijksambtenaren in verwarring brengt. Zijn plan zou bij overheden te veel de indruk achterlaten dat ze alleen nog software mogen gebruiken die is uitgegeven onder een open source licentie.
Microsoft heeft in zoverre gelijk, dat overheden inderdaad nog steeds software mogen aanschaffen die is uitgegeven onder een closed source licentie. Die overheden moeten dan alleen heel goed kunnen beargumenteren waarom ze dat doen. Microsoft werpt tegen dat dit principe van ‘comply-or-explain and commit' voor een "enorme administratieve overload" zorgt bij de overheid.
Dat lijkt wel mee te vallen. Overheden bevestigen het actieplan gewoon met een nietje aan hun projectaanvragen. Dat doen ze zelfs al sinds september, toen Heemskerk zijn actieplan presenteerde. Ze vragen dienstverleners dus expliciet om oplossingen die voldoen aan het actieplan. De dienstverleners zeggen goed voorbereid te zijn op die vragen. Ze willen graag allerlei ‘opens' slijten aan overheden.
Heemskerk's plan heeft tot doel de interoperabiliteit binnen de overheid te vergroten en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen. Dat is een goede zaak en Heemskerk zet op deze manier goed vaart achter die goede zaak.
Het is geweldig dat overheden sinds de lancering van het plan blijkbaar bewuster omgaan met de aanschaf van software, in plaats van te grijpen naar main stream oplossingen of een bestaande licentie uit gemakzucht te verlengen. Het is helemaal niet erg om na te denken. En closed software aanschaffen mag nog steeds. Onze overheid dwingt voorlopig niemand ergens toe. En dus ligt alles nog open.