Vier ict-onderzoekers hebben een zogeheten Vici-subsidie van maximaal 1,25 miljoen euro per persoon ontvangen voor hun onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
NWO heeft in totaal dertig excellente wetenschappers een zogeheten Vici-subsidie toegekend, waarvan er vier informatica-gerelateerd zijn. Deze subsidie bedraagt maximaal 1.250.000 euro en is bedoeld om in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep op te bouwen.
Naam: Lieven Vandersypen
Universiteit: kwantumtransportgroep van de TU Delft
Onderzoek: rekenen met verstrengelde elektronspins
Voorstel: "Einstein geloofde het niet, maar quantumdeeltjes kunnen op een innige manier met elkaar verstrengeld zijn. Intussen bleek dat deze verstrengeling kan worden gebruikt om supersnel te rekenen en niet te kraken versleuteling van gegevens te realiseren, althans in theorie. Dit onderzoek gaat individuele elektronen vangen op een chip, de verstrengeling van de spins van de elektronen in de greep krijgen en vervolgens gebruiken."
Naam: Theo Gevers
Universiteit: informatica van de Universiteit van Amsterdam
Onderzoek: kleuren in computerzicht
Voorstel: "Het komt vaak voor dat men op zoek is naar een video, maar het niet kan vinden. Of het nu die ene romantische scène is of dat prachtige doelpunt, videobeelden herkennen en terugvinden is niet gemakkelijk. Door de toenemende hoeveelheid video bestanden, is er een sterke behoefte aan een nieuwe generatie zoekmachines die het zoeken naar videofragmenten mogelijk maakt. Dit onderzoek zal zoekmethodes opleveren die videobeelden wèl kunnen herkennen. Zodat een videozoeksysteem kan worden ontwikkeld dat die ene speciale scène tussen al die filmpjes vandaan kan plukken."
Naam: Catholijn Jonker
Universiteit: Mens-Machine Interactie groep van de TU Delft
Onderzoek: computerondersteund onderhandelen
Voorstel: "Onderhandelen is belangrijk voor alles wat mensen niet alleen kunnen of willen afhandelen. Onderhandelen is moeilijk: optimale oplossingen worden niet altijd gevonden en emoties vieren hoogtij. Dit onderzoek levert beslissingsondersteunende technologie waarmee onderhandelaars optimale oplossingen vinden in een goede sfeer."
Naam: Emiel Krahmer
Universiteit: Communicatie- en Informatiewetenschap van de Universiteit van Tilburg
Onderzoek: hoe praten mensen eigenlijk (en kunnen computers dat leren)?
Voorstel: "In dit project wordt aangetoond dat deze vraag pas beantwoord kan worden wanneer inzichten uit de psycholinguïstiek en de computerlinguïstiek gecombineerd worden. Vanuit dit vertrekpunt wordt een innovatief computermodel ontwikkeld dat de menselijke spraakproductie kan simuleren, zowel verbaal als non-verbaal."
De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden. NWO betaalt bijna 70 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt ruim 30 procent bij. Alles bij elkaar gaat het om circa 37,5 miljoen euro.