De totale ict-industrie en het gebruik van ict is verantwoordelijk voor 2 procent van de wereldwijde kooldioxide-emissies. Bewuster gebruik kan dit verminderen, maar de belangrijkste rol voor ict is helpen de ‘andere’ 98 procent te verminderen.
Simon Mingay is de ‘groene’ analist bij onderzoeksbureau Gartner. Hij reist de wereld rond om mensen erop te wijzen dat er nog veel te kwistig wordt omgesprongen met energie in rekencentra, op de burelen, in ziekenhuizen, enzovoorts. "Vorige week nog was ik in Australië. De mensen zien daar heel sterk de urgentie in van dit probleem. Maar ja, ze hebben dan ook al zes jaar droogte achter de rug."
De Kyoto-normen worden niet gehaald, de IPCC (klimaatgroep van de VN) ziet dat de wereld op het zwartste scenario uitkomt, de Bali-top verzandt, toch denkt Mingay dat er een omslag op handen is. "Op dit moment ben ik een pessimistische optimist", zegt hij.
Als we niks doen, gaat het ict-energieverbruik wereldwijd tot tien procent omhoog, meent Mingay. Hij laakt de it-industrie die volgens hem alleen praat over ‘energie-efficiëntie’ in plaats van -reductie.
Ict-inzet
Virtualisatie, SaaS, thin clients, betere koeling (Computer Room Air Conditioning, CRAC), zuiniger apparatuur, energiebeheer zal in het begin wel het energieverbruik naar beneden halen, verwacht Mingay. De overweldigende groei van ict-gebruik wereldwijd zal op den duur laten zien dat de energiebehoefte weer stijgt.
Hij wijst erop dat het vooral ook een mentale kwestie is. "De overgrote meerderheid van de cio’s heeft geen flauw benul hoeveel energie een rekencentrum of al die pc’s en monitoren gebruiken. Dat wordt tenslotte betaald door gebouwenbeheer." Zijn tip is dan ook om een discussie over dit onderwerp aan te zwengelen binnen het bedrijf.
Klimaatcontrole
"Natuurlijk moeten we die twee procent naar beneden krijgen, maar de grootste winst is te halen door ict-oplossingen toe te passen bij klimaatcontrole van gebouwen, bij het maken van zuiniger transport, communicatie om fysieke reizen overbodig te maken, elektronische handel waardoor minder transport nodig is, nieuwe materialen te ontwerpen en tal van andere zaken om juist die andere 98 procent van de koolstofdioxide-uitstoot te verlagen", stelt Mingay.
Het feit dat elektronische handel minder transport nodig maakt is maar ten dele waar.
1) Distributie kan weliswaar een slag overslaan maar wordt wel individueler en daardoor stijgt het volume (probeer maar eens een boek te bestellen op Managementboek.nl en vergelijk dat dan met hetzelfde boek in de winkel waar het via een bulk bestelling wordt aangevoerd). Dus het netto resultaat is lastig te berekenen.
2) Het internationaal electronisch handelen maakt ook dit mogelijk (en ik haal hier de De aarde is plat van Tom Friedman). Hierin beschrijft ie de samenstelling van zijn Dell Inspiron 600m, die er zo uit ziet:
Intelprocesser uit de Filipijnen, Costa Rica, Maleisie of China, geheugenkaart uit Zuid-Korea, Taiwan, Duitsland of Japan, een grafisch kaart uit China, een ventilator uit Taiwan, een moederbord uit Shanghai of Taiwan, een toetsenbord uit China, Een LCD scherm uit Zuid Korea, Japan of Taiwan, een WiFi kaart uit China, Maleisie of Taiwan, een modem uit China, een batterij uit Maleisie, Mexico of Zuid Korea, een harde schijf uit Singapore, Thailand of de Filipijnen, de CD/DVD uit Indonesie, de Filipijnen, China, of Maleisie, de draagtas in China, de voeding in Thailand of China, het stroomsnoer in China, Maleisie of India, en het losse USB geheugen in Israel of Maleisie. Het resultaat van deze complexe supply chain wordt dan binnen 72 bij dhr. Friedman op de stoep gezet via Dell. En dan heb ik het nog niet over de software die ook wereldwijd wordt geproduceerd.
Kortom dat optimaliseren van transport dat we als ICT mogelijk hebben gemaakt heeft volgens mij ook geleid tot een toename van transport wereldwijd. En aangezien alles producten boven via Just in Time naar Dell (Maleisie in dit geval) werdt gezonden en Just in Time (bijna althans) naar Tom gaat dit alles per vliegtuig. 25000 Dell noteboekjes vlogen over de Pacific naar Nashville (en dat 6 keer per week).
Helaas staan we er dus volgens mij niet zo schitterend bij als bedrijfstak als we wel beweren.
Groeten,
Ed Kuipers
Er zijn nog meer overeenkomsten tussen Energie- en Informatiesystemen. Als informatie als een vorm van energie (entropy) wordt gemodelleerd, dan kun je een informatiesysteem als een energiesysteem modelleren, met de eigenschappen van een energie systeem. Op de URL http://docs.google.com/View?docid=dds86766_10cxpm7g kan de inhoudsopgave van een boekje bekeken worden dat ik hierover geschreven heb. Op de URL http://picasweb.google.com/freemovequantumexchange is de beschrijving van een operationeel systeem te vinden dat op deze manier gemaakt is.