Het verzamelbegrip financiële software omvat diverse soorten software waarmee organisaties hun financiële reilen en zeilen ondersteunen.
Wat is dat?
Dit verzamelbegrip omvat diverse soorten software waarmee organisaties hun financiële reilen en zeilen ondersteunen. Financiële software loopt uiteen van simpele Excel-sheets tot ingewikkelde consolidatietoepassingen waarmee multinationals de resultaten van hun wereldwijd verspreid liggende vestigingen verwerken.
Wat zijn de trends?
- De vraag naar oplossingen rond financieel en operationeel risicobeheer (enterprise risk management) neemt toe. Vooral banken, verzekeraars en vermogensbeheerders voelen de druk van de overheid om financiële criminaliteit aan te pakken. Maar ook (beursgenoteerde) ondernemingen en publieksorganisaties willen software waarmee ze verdachte transacties kunnen detecteren.
- Online boekhouden groeit, maar nog steeds leveren veel ondernemingen hun boekhouding op papier aan bij de accountant. Vooral onder het kleinbedrijf is deze ‘schoenendoos'-gewoonte nog populair. Dit terwijl ondernemers wel gebruikmaken van boekhoudsoftware. Het niet of moeizaam kunnen uitwisselen van elektronische gegevens met het systeem van de accountant is er debet aan dat de papieren stroom blijft bestaan. Het overschakelen op internetboekhouden is kostenbesparend en werkt efficiënter, menen sommige adviseurs.
- Ook factuurautomatisering wint aan populariteit. Daarbij wordt het factuurverwerkingsproces gedigitaliseerd en gearchiveerd. Voordelen: het niet meer zoekraken van de factuur, een eigen digitaal archief voor iedere budgethouder, kortere doorlooptijden en kostenbesparing. Al bestaat ook de vrees voor een te hoge investering met een te laag rendement.
- Desalniettemin hebben grote bedrijven elektronische factuurverwerking al ingevoerd. Naar verwachting zullen middelgrote ondernemingen binnen één tot twee jaar volgen.
- E-procurement, ofwel geautomatiseerd inkopen, lijkt terug van weggeweest. Rond de internethype, met de opkomst van de elektronische marktplaatsen, was e-procurement 'hot'. Leveranciers konden echter hun beloften niet waarmaken. Het onderwerp is inmiddels terug op de agenda. Het idee is dat medewerkers zelf eenvoudig inkopen kunnen doen zonder dat het management de controle verliest. Dat kan door een systeem in te voeren met een online catalogus van zaken die aangeschaft kunnen worden en een intern goedkeuringsproces. Via integratie met het boekhoudsysteem is het administratieve proces volledig te automatiseren.
- Een vreemde eend in de bijt is de financiële software die banken gebruiken. Uit trendonderzoek van Capgemini (Treasury Systems Survey 2007) blijkt dat de financiële sector in Europa volop keuze heeft bij de zoektocht naar een goed softwarepakket om het treasury-beleid te ondersteunen. Het onderzoek geeft verder aan dat veel grote banken bezig zijn met de vervanging van hun financiële systemen, of dit in elk geval op de agenda hebben staan. Een aantal banken neemt bovendien zijn toevlucht tot business process outsourcing (bpo): het uitbesteden van bedrijfsprocessen aan specialisten (hierbij gaat het vooral om backoffice-processen). Deze veranderingszin wordt gedreven door ontwikkelingen als kostenreductie, globalisering, compliance-wetgeving (SOX, Basel II en MiFID) en internetbankieren.
- Op de markt van financieel-analytische applicaties vindt een overnameslag plaats. Grote namen als Hyperion (Oracle), Business Objects (SAP) en Cognos (IBM) zijn inmiddels overgenomen.
- Diverse grote organisaties richten een shared service center in waarbij ondersteunende afdelingen in een centrale structuur worden ondergebracht. Doel is efficiënter werken en kostenbesparingen. Ook uitbesteding van facilitaire diensten (bpo), zoals boekhouding of inkoop, komt geregeld voor, al zijn Europese bedrijven hier nog terughoudend in. Bij dit soort ingrijpende projecten dienen goede afspraken gemaakt te worden over de integratie of overgang van softwaresystemen.
Welke oplossingen zijn er?
Er bestaan talloze oplossingen op talloze niveaus (van multinationals tot eenpitters). Sommige maken deel uit van een groter erp-pakket, zoals van Oracle, SAP, Microsoft, IBS of Exact. Er is echter ook een riedel aan losstaande toepassingen voorhanden. Op internet zijn allerlei websites, zoals www.softwarepakketten.nl, te vinden die leveranciersoverzichten en advies bieden.
Wie geeft hierover adviezen?
- AAC Cosmos
- Accenture
- Atos Origin
- Capgemini
- Centric
- EDS
- Getronics PinkRoccade
- IBM
- ilionx Group
- Imtech ICT
- Inter Access Groep
- IT Staffing Groep
- LogicaCMG
- Ordina
- Pecoma Business Technology
- Qurius
- Unisys
- VCD IT Groep