Storageleverancier EMC had lange tijd de wens om zich meer te richten op de softwaremarkt. Dat deed het bedrijf vier jaar geleden met het overnemen van Documentum. Nu wil het producten leveren voor de hele informatielifecycle.
Ooit was EMC een leverancier van opslagoplossingen. Dat veranderde toen het bedrijf drie jaar geleden Documentum kocht. Een jaar later kocht de storageboer virtualisatiespecialist VMware. Vorig jaar werd de overname met maker van beveiligingssoftware RSA afgerond. Daarnaast deed EMC nog allerlei kleinere overnames. Het afgelopen jaar was een rustig jaar voor EMC, zonder veel grote overnames. Hans Timmerman, technology officer bij EMC Nederland: "Dit jaar hebben we gebruikt om structuur in het bedrijf te brengen." Hij denkt wel dat het nog jaren zal duren voordat alle divisies goed met elkaar samenwerken.
EMC wil producten maken voor de gehele informatielifecycle, dus van opslag tot beheer tot beveiliging. De drie belangrijkste aankopen daarvoor, VMware, Documentum en RSA, zijn, samen met opslag, opgegaan in vier divisies. VMware is een divisie apart, omdat 80 procent van de omzet van de virtualisatiespecialist afhankelijk is van IBM en HP. Dat houdt in dat VMware in zee gaat met de fabrikanten die voor de technologie het beste zijn. Die technologie hoeft niet per se van de andere EMC-divisies te komen.
Monopolistische oplossing
Bij de divisies Storage, Security en Content Management & Archiving ligt het allemaal wat anders. EMC wil de producten van de verschillende divisies goed met elkaar laten werken. "We blijven wat dat betreft open. Natuurlijk werkt de software van RSA beter met de software van Documentum dan met andere software, maar we willen geen monopolistische oplossing verkopen", zegt Mark Lewis, president Content Management & Archiving. Er zijn al verschillende voorbeelden van het combineren van de technologie van de ene divisie met de software van de andere divisie. Een voorbeeld daarvan is RSA Access Manager, dat geïntegreerd is in de Documentum-software.
Nog steeds komt het grootste deel van de inkomsten van EMC uit de storagedivisie, vertelt Timmerman. Ongeveer veertig procent van de omzet van het bedrijf is hardwareomzet. Tel daarbij de inkomsten uit services van de storagedivisie bij op en dan komt nog 45 procent van de omzet van deze eerste activiteit van EMC. "Het probleem met hardware is, is dat het te vervangen is. De software is wat dat betreft belangrijker voor de relatiekant", zegt Timmerman.
Toch is de leverancier vooral nog bekend om de opslag. Timmerman: "Wat dat betreft moeten we nog steeds op de zeepkist gaan staan." De overname door EMC van RSA en Documentum geeft de nieuwe divisie kansen. "Op het moment dat EMC aan tafel zit bij een groot bedrijf, nemen wij RSA mee", zegt Dennis Hoffman, chief strategy officer bij RSA.
De software van Documentum werd geïntegreerd in een nieuwe content management en archiving tak. De overname was een goede zet, want de markt groeide sterk. Vandaar dat later ook IBM volgde, dat Filenet kocht en Microsoft bevindt zich met SharePoint 2007 ook op de markt. EMC zegt niet bang te zijn van concurrentie van Microsoft. "Ze zorgen juist voor een grote vraag naar ecm-software", zegt Mark Lewis. De software van RSA wordt in de beveiligingsdivisie gebruikt, maar de naam van RSA blijft behouden vanwege de bekendheid van het merk.
Data-analyse
Timmerman denkt dat de stack bijna compleet is. "We hebben de afgelopen jaren de stukjes van de puzzel gevonden", zegt hij. Uitbreiding van het bedrijf kan zitten in meer analyse van de data. Daar wordt niet zozeer business intelligence mee bedoeld, maar een analyse die wat minder complex is. "Business intelligence is een ander vakgebied. Dat zie ik niet als iets voor nu", zegt Timmerman. De technologie van het bedrijf Tablus, dat recent werd gekocht, is echter wel een manier om een analyse uit te voeren. Tablus kan namelijk in documenten kijken. Door daar software aan te koppelen kunnen bepaalde documenten met een woord, bijvoorbeeld bewaartermijn, in een aparte bak worden gezet. Zo weet een bedrijf zeker dat alle documenten gezien worden.
De ‘nieuwe’ divisies doen het goed. Misschien nog wel beter dan de storagedivisie. Volgens Timmerman is er in Nederland nog groei te halen in de overheidsmarkt. "Dat komt doordat EMC nog niet echt in deze markt aanwezig is", zegt hij. Het gaan dan niet alleen om nieuwe projecten, maar EMC hoopt ook wat aandeel af te snoepen van bestaande leveranciers