Curator Peter van Riessen van de failliete Centric-dochter Centric Information Engineering wil proberen een schikking te treffen tussen Centric en de voormalige werknemers die het faillissement aanvroegen. Zij eisen 850.000 euro aan achterstallig loon.
Een schikking is de eenvoudigste uitweg uit het faillissement van Centric Information Engineering, concludeert curator Peter van Riessen in zijn eerste openbare verslag van dit faillissement. De Centric-dochter ging begin vorige maand failliet.
Het faillissement is aangevraagd door vijf werknemers die samen 850.000 euro aan achterstallig loon te goed hebben. Half mei 2007 bevestigde de kantonrechter in Utrecht dat de werknemers hier recht op hebben. Centric weigerde echter te betalen en ging tegen de uitspraak in beroep. Om Centric tot betalen te dwingen vroegen de vijf het faillissement van Centric Information Engineering aan.
De curator heeft na het faillissement het bedrijf doorgelicht op bezittingen. In 2005 boekte het bedrijf nog een bruto resultaat van 277.339 euro. Een jaar later was dat zelfs 952.133 euro. Begin januari verkocht Centric Information Engineering zijn complete activiteiten voor het bedrag van 71.836 euro aan een andere Centric-dochter, Centric Offices (inmiddels omgedoopt tot Centric Professional Services). Het enige dat de curator in de administratie aan bezittingen aantrof zijn vorderingen ter hoogte van 1,7 miljoen euro op andere Centric-ondernemingen.
Procederen
Lukt het niet Centric en de werknemers tot elkaar te brengen, dan zit er voor curator Van Riessen niets anders op dan procederen. Allereerst wil hij de opmerkelijke verkooptransactie uit januari tegen het licht houden. Ook zet hij vraagtekens bij een overboeking begin juli 2007 – twee maanden na de uitspraak van de Utrechtse rechtbank – van een zo’n 5,8 miljoen euro naar de Centric-holding onder de vermelding ‘Interim dividend 2006′. Mocht dit alles juridisch in de haak blijken, dan zal hij de 1,7 miljoen euro aan vorderingen van de failliete bv op de overige Centric-bedrijven innen.
Op vragen naar de achtergrond van de verkoop van de bedrijfsactiviteiten begin januari heeft Van Riessen naar zijn zeggen geen duidelijk antwoord gekregen. De verkoop vond volgens Centric plaats in het kader van een reorganisatie binnen de groep en zou verband houden met een voorgenomen fusie.
Faillissementsfraude
Op de laatste dag van 2006 kocht de nu failliete bv voor 660.000 euro alle bezittingen en activiteiten van Centric Information Engineering Gouda. Op dezelfde dag werden voor 235.000 euro ook de activiteiten gekocht van KSI International Nederland. Op de eerstvolgende werkdag (2 januari 2007) werden alle activiteiten in de bv voor 71.836 euro overgedaan aan Centric Offices (nu Centric Professional Services).
Van Riessen studeert nog op de vraag of deze bijzondere transactie, samen met de dividendoverboeking van een kleine 6 miljoen euro, gerekend kunnen worden tot zogeheten ‘paulianeuze transacties’ – juridisch jargon voor faillissementsfraude.
Voorspel tot een faillissement Het faillissement werd uitgesproken op verzoek van vijf medewerkers die na een lang dienstverband met Centric Information Engineering (ooit opgericht als Pallas Automatisering bv) op 1 juli 2003 zouden overgaan naar LUM Nederland, ook een Centric-bedrijf. Zij tekenden daar bezwaar tegen aan. LUM Nederland ging in december 2004 failliet, waarna de curator van LUM hun arbeidsovereenkomsten opzegde. De werknemers hebben echter steeds volgehouden in dienst te zijn gebleven bij Centric Information Engineering. Dat heeft Centric Information Engineering altijd weersproken. Op 16 mei 2007 oordeelde de rechtbank in Utrecht dat de werknemers gelijk hebben. Centric Information Engineering werd veroordeeld tot betaling van het loon van de vijf vanaf 1 juli 2003 tot het moment waarop hun arbeidsovereenkomst rechtsgeldig werd beëindigd. Volgens de advocaat van de werknemers beloopt het achterstallige loon zo’n 850.000 euro. Centric Information Engineering moest dat bedrag direct betalen. Toen de vennootschap dat weigerde, geen bankgarantie wilde afgeven en in hoger beroep tegen de uitspraak ging, vroegen de ex-werknemers faillissement aan. Centric Information Engineering heeft afgezien van hoger beroep tegen de faillietverklaring. |