Het maken van back-ups is nodig om bestanden snel te kunnen herstellen in geval van rampen.
Wat is dat?
Het maken van back-ups is nodig om bestanden snel te kunnen herstellen in geval van rampen. Risico's variëren van fraude en brand tot dijkdoorbraken, terrorisme en diefstal, maar ook hardwarefalen en softwarebugs moeten niet onderschat worden.
Wat zijn de trends?
- Volgens onderzoek van Symantec testen Nederlandse bedrijven hun disaster recovery-plan gemiddeld eens in de 7,7 maanden. Voordat Nederlandse bedrijven met een leverancier in zee gaan, vraagt 28 procent van deze bedrijven aan de leveranciers inzage in hun disaster recovery-plannen. Een zelfde percentage doet dat niet, maar gaat er vanuit dat hun leveranciers goed voorbereid zijn op rampen.
- Veel bedrijven schrikken nog terug voor het maken van back-ups op schijf, ook wel D2D genoemd (disk-to-disk) vanwege de initiële kosten. Een ander bezwaar voor de overstap naar D2D is dat bestaande back-upprocedures vaak helemaal zijn ingesteld op de aanwezigheid van tape. Een oplossing voor deze deadlock-situatie is een Virtual Tape Library (VTL). Dat is een back-upserver die de bestaande back-upsoftwareapplicaties wijs maakt dat hij een échte tapebibliotheek is, inclusief verschillende tapeapparaten en bijbehorende formaten.
- Virtualisatie. Henk Hendriks, directeur Security & Continuity Services binnen Getronics PinkRoccade: "Door gebruik te maken van virtualisatiesoftware is het niet langer nodig om bijvoorbeeld tien uitwijkservers klaar te hebben staan, maar kunnen bedrijven uitwijkcapaciteit naar behoefte afnemen." Bij dit soort back-updiensten hoort vanzelfsprekend een heel andere afrekenmethode: per gebruik in plaats van per server.
- Convergentie. Erik Van Veen, CISSP Solutions marketing manager binnen Symantec: "Klanten hebben steeds meer behoefte aan oplossingen die met elkaar ‘praten'. Zij willen graag dat een back-up- en hersteloplossing meteen ook het replicatieproces aanstuurt en dat de oplossing ook samenwerkt met de archiveringsoplossingen."
Welke oplossingen zijn er?
- Global Single Instance storage. Zorgt ervoor dat back-updata van de gehele organisatie worden ontdubbeld voordat ze bewaard worden. Van Veen: "Zo minimaliseer je de hoeveelheid data die moeten worden geback-upt in de gehele organisatie enorm, waardoor je veel minder opslagruimte nodig hebt."
- Online back-up. Hendriks: "Steeds meer bedrijven kiezen voor een online back-updienst. Dat kan van eens per dag, tot een aantal keren per dag tot een echte mirroring-oplossing, waarbij gegevens na enkele seconden of zelfs realtime worden gespiegeld naar een andere locatie. Data worden steeds bedrijfskritischer, waardoor bedrijven geen enkel of slechts een heel beperkt dataverlies accepteren. Bedrijven accepteren vaak maximaal een uur dataverlies. Verder is er veel vraag naar maatwerk, waarbij bedrijven modulair, per proces en per systeem, bepalen wat hun recovery-strategie is. Om rationeel te kunnen kiezen voor een bepaalde back-up- en herstelstrategie, moet je eerst bepalen wat je recovery time objective (RTO) en je recovery point objective (RPO) is. Met het eerste geef je aan hoeveel tijd je maximaal voorbij wilt laten gaan voordat je kritische systemen weer up en running zijn. Met je recovery point objective wordt de maximale hoeveelheid dataverlies bedoeld die je als bedrijf accepteert."
- Archivering. Hendriks: "Elk bedrijf heeft een hoeveelheid data waarmee ze niet dagelijks hoeven te werken, maar die wel opslagruimte kost. Het kan heel kostenefficiënt zijn om die gegevens te archiveren in plaats van ze mee te laten lopen in je back-upprocessen. Daarvoor is wel een visie nodig op de levenscyclus van data binnen een bedrijf. Die vraag naar archivering neemt nog eens toe doordat grotere bedrijven, vooral als ze aan de beurs genoteerd zijn of een hoofdkantoor in de VS hebben, aan allerlei regelgeving moeten voldoen. Dat kost veel opslagruimte." Van Veen: "Klanten willen zeker weten dat data lang genoeg bewaard worden. Niet alleen vanwege wettelijke eisen, maar vooral voor hun interne beleid. Maar als je van data van drie jaar oud geen index hebt opgebouwd, kan je het terugvinden van het juiste bestand veel geld kosten."
Wie geeft hierover adviezen?
- 2e2
- AAC Cosmos
- Accenture
- Atos Origin
- BT
- Bull
- Capgemini
- Centric
- CIBER
- EDS
- Getronics PinkRoccade
- HP
- IBM
- ilionx Group
- Imtech ICT
- Info Support
- Inter Access Groep
- Interxion
- IT Staffing Groep
- LogicaCMG
- Qurius
- Simac Techniek
- Sylis
- Triple P
- T-Systems
- Unisys
- VCD IT Groep
- VX Company