Wie zijn loopbaan zelf wil bepalen, doet er goed aan om een coach in te schakelen. “Dat is beter dan een rondje in je hoofd maken”, stelt loopbaancoach Yolanda Buchel, een van de oprichters van LEF, een onderdeel van adviesbureau GITP dat zich richt op positieve psychologie.
Voor ict’ers staan de werkgevers in de rij. Dan heb je geen loopbaancoach nodig, toch?
“Dat ligt eraan of je van baan naar baan stapt of welbewust een carrière vormgeeft. In dat laatste geval denk je na over je ambities en je capaciteiten, over waar je heen wilt en wat je daarvoor nog moet ontwikkelen. Dan is het zinvol om op gezette tijden de balans op te maken.”
Dus loopbaancoaching is echt iets voor carrièrejagers?
“Nee, het is iets voor mensen die weloverwogen willen kiezen, vanuit wat op dat moment voor hen van belang is. Als zich een kans voordoet, praat je daarover met familie en vrienden of je probeert er in je eentje uit te komen. Een loopbaancoach trekt het speelveld breder dan het rondje in je hoofd.”
Met wat voor vragen komen mensen bij je?
“Dat kan van alles zijn. Je bent bijvoorbeeld een paar jaar aan het werk en denkt: is dit het? Leer ik hier nog wel nieuwe dingen? Je bent dus toe aan een herijking. Of je bent heel ambitieus en wil graag de beste zijn en je zoekt een coach om er zeker van te zijn dat je er alles uithaalt wat erin zit.
Mensen stappen naar een coach omdat ze wel weten wat ze willen, maar niet wat ze kunnen, of andersom, weten wat ze willen maar niet of het ze gaat lukken. Of het gewoon echt even niet weten.”
En dan?
“Dan gaan we aan de slag. Ik vraag iemand bijvoorbeeld om voor zichzelf op te schrijven welke successen hij in zijn laatste baan heeft behaald. Wat zegt dat over zijn kwaliteiten? En hoe zorg je ervoor dat je die kwaliteiten beter in de etalage zet? Sommige ict’ers zijn zo op hun taak georiënteerd dat ze zich helemaal niet bewust zijn van hun kwaliteiten. Juist kwaliteiten als besluitvaardigheid, vermogen om samen te werken, resultaatgerichtheid of overtuigingskracht maken je geschikt voor een andere functie.”
Wat gebeurt er verder in een coachingstraject?
“Een coach helpt je om concrete doelen te formuleren, wat ervoor nodig is om die doelen te bereiken en welke stappen je daarvoor moet nemen. Met een sessie of zes kom je vaak al een heel eind.”
Kun je een voorbeeld geven?
“Ik had eens een man van eind dertig. Hij werkte als SAP-projectleider bij een printerfabrikant. Hij wilde manager ICT worden en in het managementteam zitten. Dat kaartte hij ook aan bij zijn leidinggevende, maar hij kreeg geen reactie. We hebben in een paar sessies gekeken naar zijn kwaliteiten en hoe je die kunt doorvertalen naar de rol van ict-manager. Nu wilde hij werk en privé strikt gescheiden houden, maar in zijn vrije tijd organiseerde hij allerlei groepsactiviteiten voor jongeren. Als hij daarover vertelde begon hij te stralen. Het is hem niet gelukt om zijn directe leidinggevende te overtuigen, die had al een taai beeld van hem gevormd. Binnen een andere business unit vond hij wel een baan als ict-manager en nu heeft hij inderdaad een plaats in het managementteam.”
Wat levert loopbaancoaching je precies op?
“Het geeft je focus. Als je helder hebt wat je zoekt en weet waar je het kunt zoeken, dan kun je een hele hoop schrappen. Dan kun je goedbedoelde kritiek die niet ter zake doet ook naast je neerleggen. Het levert ook rust en relativering op. Veel jongeren zijn op zoek naar dé baan en die baan moet het helemaal zijn. Ze leggen de lat daarmee onbereikbaar hoog. En je krijgt zicht op wat je in huis hebt. We leven wat dat aangaat in een hypertijd waarin weinig gelegenheid is om rustig stil te staan bij wat je goed doet en te bezinnen op wat je kunt en wilt.”
Waar vind ik een coach?
• Denk na wat voor coach je precies zoekt: iemand die met je meedenkt of je juist confronteert?
• Geeft de coach je al in de eerste sessie stof tot nadenken? Kan de coach je uit je comfortzone halen?
• Heeft de coach verstand van jouw branche of functie?
• Hoe zit het met referenties?
• Is de coach aangesloten bij een beroepsvereniging (Nobol of Noboc)?
• Liever schriftelijk? Lees het boek ‘Jij bent aan Z’, zie www.jijbentaanz.nl.