– “Goedemiddag, je spreekt met Piet de Vries van HeadHunt b.v. Ik zie dat je kortgeleden je cv hebt geplaatst op twee vacaturesites en dat je zoekt naar een nieuwe uitdaging. Zoek niet verder, ik heb jouw droombaan gevonden! Wanneer kun je beginnen?” – “Euh, ik ben al voorzien. U bent al de zesde vandaag die belt en daar word ik een beetje moe van. Daarom heb ik baan drie al gekozen. Om er maar vanaf te zijn. En nu belt u. Houdt het nooit op?”
Ik stel me voor dat een gesprek zo verloopt als je als ict’er besluit om actief naar een andere functie te zoeken. Je maakt een profiel aan op een vacaturesite en plaatst je curriculum. Je had er alleen geen rekening mee gehouden dat recruiters alle wervingssites nauwlettend in de gaten houden en dat je binnen een dag al minstens tien mensen aan de lijn krijgt. Blijkbaar staan bedrijven te springen om goede programmeurs, maar had je die newsflash even gemist. Dat is even slikken. Het blijkt dat ict’ers binnen no-time zó worden overspoeld met aanbiedingen, dat velen te snel en te weinig overwogen een nieuwe job accepteren. Gewoon om van al het gedoe af te zijn.
Maar wat is het alternatief? Als je zoekt naar nieuw werk, zul je dat vaak toch moeten doen via een bemiddelaar. Hetzij een vacaturesite, hetzij een wervingsbureau zoals je er velen hebt. Met het gevolg dat je wordt platgebeld. Of je zoekt hem via je eigen vertrouwde netwerk van vrienden en kennissen. Dat zal minder snel werken, maar is kwalitatief niet eens zo’n slecht idee. Je netwerk kent jou het beste en heeft hopelijk goed voor ogen wat jij wilt. Maar wel even goed bedenken via wie je gaat zoeken. Waarschijnlijk wil je het niet via je huidige collega’s of klanten. Stel dat die hun mond niet kunnen houden en je baas over je zoektocht inlichten. Krijg je hem weer aan de telefoon. En dan maar hopen dat je kunt zeggen: “Euh, ik ben al voorzien.”