De Nederlandse Linux gebruikersgroep (NLLGG) vindt dat PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk een standbeeld verdient voor zijn actieplan ‘Nederland in open verbinding’ dat de Tweede Kamer woensdag behandelt.
Het bestuur van de NLLGG over het ‘actieplan Heemskerk‘, waarmee het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid moet worden versneld: "Bestaande grote spelers verzetten zich met hand en tand tegen deze beslissing, die hun comfortabele positie dreigt te doen wankelen. De ‘vrije’ concurrentie wordt aangetast en de ‘innovatie’ dreigt te stoppen. Dat is echter juist de bestaande situatie. Niemand mag op dit ogenblik immers iets maken dat toegang biedt tot het gesloten formaat van die leverancier, dus zijn we aan diens willekeur overgeleverd."
"In de huidige situatie wordt de burger gedwongen specifieke software te kopen om de eigen informatie in te kunnen zien of moet zich die software illegaal verwerven. Uitgesloten worden is namelijk het enige alternatief."
Gesloten formaten
"Wat ons betreft mag er voor staatssecretaris Heemskerk een standbeeld opgericht worden als hoeder van een toegankelijke samenleving. Als mensen die te vaak geen toegang wordt gegund tot gesloten formaten weten wij wat het betekent om uitgesloten te worden. Daarom weten wij ook hoe belangrijk het is dat informatie te allen tijde voor iedereen toegankelijk is en blijft."
"Bij deze roepen wij de tweede kamer dan ook op om het actieplan alle steun te geven en met name om vast te houden aan de voorwaarden die de toegankelijkheid voor iedereen waarborgen."
Actieplan Heemskerk
Woensdag wordt het actieplan ‘Nederland in open verbinding’, dat tot doel heeft het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen, door de Tweede Kamer behandeld. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen’. Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit’-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid. Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden’. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. |
Voor wie geinteresseerd is in het juridisch kader rond dit vraagstuk, zie mijn scriptie:
http://www.markjansen.nl/masterscriptie_rechten.pdf
Eindelijk weer een politicus die doet wat hij/zij zegt. Nog een paar van dat soort mensen en open standaarden en Open Source krijgen binnenkort een echte kans. Dan kan geen bange wethouder, staatssecretaris of een zich ict-consultant noemende amateur zich nog verschuilen achter de kromme argumenten die ze voorgelepeld krijgen van een paar bijna monopolisten.