In de tweede helft van 2008 beslist de gemeente Amsterdam of alle personeel overstapt op open sourcesoftware. Het college van B&W is te spreken over de proef die het afgelopen jaar met dit soort applicaties plaatsvond en trekt een miljoen euro uit om het project in 2008 voort te zetten.
De kans dat Amsterdamse gemeenteambtenaren over twee jaar nog met programma’s van Microsoft op hun computer werken, wordt steeds kleiner. Een proef van bijna een jaar heeft uitgewezen dat werkplekken met open-source software namelijk efficiënter kunnen worden beheerd. Dat schrijft het dagblad Het Parool.
Miljoen
De proef, die de naam Open Amsterdam draagt, wordt komend jaar voortgezet. Het college van burgemeester en wethouders heeft er een miljoen euro voor uitgetrokken en beslist in de tweede helft van 2008 of de ambtenaren definitief overstappen van Microsoft naar open sourcesoftware.
Kantoortoepassingen gebaseerd op open bronnen blijken ‘beter te scoren op de voorafgestelde criteria dan de huidige gesloten werkplek’, meldde de Amsterdamse onderzoekers aan Het Parool. De open software blijkt meer functies te hebben en beter samen te werken met andere software. De krant meldt dat voor de proef is gebruikgemaakt van software van Suse.
Open Office
In plaats van Microsoft Office gebruiken de ambtenaren het gratis kantoorpakket Open Office. Uit de proef is gebleken dat een derde van de Amsterdamse werkplekken gemakkelijk zonder besturingssysteem Windows kunnen. In 2008 bekijken de onderzoekers of ook werkplekken met ingewikkeldere toepassingen kunnen overstappen.
Woensdag bespreekt staatssecretaris Heemskerk (economische zaken) met de Tweede Kamer of ook de landelijke overheid het gebruik van open sourcetoepassingen gaat bevorderen. Open bronnen zijn niet alleen gratis te gebruiken, maar in veel gevallen ook gemakkelijker aan te passen aan de wensen van een organisatie. Microsoft heeft kritiek op de plannen van Heemskerk.