De Nederlandse krijgsmacht onderstreepte vandaag haar ondersteuning van het ‘actieplan Heemskerk’ met de publicatie van een handboek over het Open Document Format (ODF). Met dit actieplan, dat woensdag door de Tweede Kamer wordt behandeld, wil PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-) publieke overheid versnellen.
Schout-bij-nacht Hank Ort van Defensie ontving vandaag van oud-politicus Bert Bakker het eerste exemplaar van een handboek over het Open Document Format (ODF), dat De Open Document Society met subsidie van het ministerie van Economische Zaken heeft geschreven.
De Nederlandse krijgsmacht wil hiermee haar steun aan het ‘actieplan Heemskerk‘ onderstrepen. Defensie in een persbericht: "Defensie hecht veel waarde aan interoperabiliteit en open standaarden in het bijzonder. De verankering hiervan is geregeld in de Defensie IV Architectuur (DIVA). Naast de interne bedrijfsvoering is er ook de internationale samenwerking tussen 26 NATO landen. Nederland heeft onlangs een request for change ingediend om ook voor NATO de ODF standaard als ‘mandatory’ te beschouwen."
Actieplan Heemskerk Woensdag wordt het actieplan ‘Nederland in open verbinding’, dat tot doel heeft het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen, door de Tweede Kamer behandeld. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen’. Onderdeel van het actieplan is de invoering van een ‘comply-or-explain and commit’-principe, dat voorschrijft dat overheden (rijksdiensten vanaf april 2008 en overige overheden en instellingen vanaf december 2008) zich moeten verantwoorden wanneer ze open standaarden niet ondersteunen en moeten beloven dat in de toekomst wel te doen. Op januari 2009 moeten er daarnaast implementatiestrategieën zijn geformuleerd voor de aanbesteding, inkoop en het gebruik van open source softare door alle ministeries. Een jaar later moeten die er ook zijn voor semi-overheden in het onderwijs, de zorg en de sociale zekerheid. Tot slot schrijft het actieplan voor dat ODF uiterlijk in januari 2009 wordt ondersteund door alle ministeries en ‘mede-overheden’. De OpenDocument-indeling (ODF) of het OASIS Open Document Format for Office Applications, zijn een open standaard voor het opslaan en uitwisselen van tekstbestanden, rekenbladen, grafieken en presentaties. |