Er is een hele nieuwe serie transactiemiddelen in ontwikkeling onder Live.com, zo belooft Microsoft. Vraag is wat ervan terechtkomt.
Microsoft werkt aan de creatie van een grote databank met persoonlijke informatie die als basis moet dienen voor een heel scala aan nieuwe marktplaatsen, diensten en mechanismen voor waardering en beloning.
Dit heeft Microsoft kenbaar gemaakt tijdens de door haar georganiseerde EU Innovatiedag in Brussel afgelopen week.
Microsoft belichtte een aantal maatschappelijke investeringen en innovatie. Zo werkt ze aan een databank voor nieuwe diensten. Die maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat ouders online een oppas inhuren op grond van opgeslagen persoonlijke gegevens van potentiële kandidaten. Omgekeerd moet de oppas ook kunnen checken of het betreffende gezin wel kosjer is. De oppascentrale online.
Ook werkt Microsoft hard aan een systeem die de activiteiten van kinderen op internet boekstaaft. Ze kunnen dan ‘fun credits’ verdienen als ze zich goed gedragen, bijvoorbeeld als ze huiswerk maken wat via het systeem zichtbaar kan worden. Met deze punten kunnen ze dan spelletjes spelen of video kijken, uiteraard via Microsoft-dochters en niet bij YouTube van de concurrent.
Microsoft bracht ook naar voren dat ze maatschappelijk veel nuttig werk verleend, vooral om de vaardigheden met de computer te verbeteren van groepen personen aan wie de geneugten van het digitale tijdperk voorbij dreigen te gaan. Als Nederlands voorbeeld kwam Computerwijk http://www.computerwijk.nl/ naar voren. In dit Amsterdamse project helpen mensen elkaar op de pc.
Databescherming
Het zwaartepunt van de bijeenkomst in Brussel betrof echter data- en privacybescherming. Eurocommissaris Franco Frattini zei in zijn voordracht (PDF) dat de Europese Commissie de komende jaren veel geld zal spenderen aan de ontwikkeling van software en diensten om de privacy te helpen beschermen. Het betreft Privacy Enhancing Technologies (PETS), (waak)honden voor internetters.
In het Zesde Kaderprogramma voor Europees onderzoek was er voor dit onderwerp 18 miljoen euro beschikbaar en voor het Zevende Kaderprogramma dat dit jaar begon en tot 2013 loopt is veel meer geld beschikbaar. Een bedrag is niet genoemd, maar de uiteindelijke uitgaven zijn afhankelijk van de aanvragen. Wie de weg weet in Brussel, kan aanspraak gaan maken op dit geld. Over de effectiviteit van Europese uitgaven is zelden iets vernomen.
Frattini noemde als voorbeeld software waarbij informatie op het web na verloop van tijd automatisch wordt geanonimiseerd zodat het personen niet tot in de eeuwen der eeuwen blijft achtervolgen.
De nadruk in de speech van Frattini lag echter niet op privacy maar op het terugdringen van cybercrime. De Italiaan sprak voornamelijk over kindermisbruik die het gevolg is van de internetconsumptie van kinderporno.
Hoe dit zich verhoudt tot de wens van Microsoft om een soort marktplaats voor kinderoppas, ofwel een online oppascentrale, tot stand te brengen is niet meer duidelijk geworden.
In het geheel is er nog altijd weinig tot niets operationeel terechtgekomen van de vorig jaar beloofde Windows Live Marketplace van Microsoft, die direct werd gezien als concurrent voor eBay.
Het hele concept van Windows Live Essentials, een soort van alternatief voor Google Pack, met software voor de pc die aansluit op Live diensten, is ook niet veel meer vernomen.
Vragen aan Microsoft over de in Brussel genoemde diensten zoals de oppascentrale en de huiswerkbeloning kregen (nog) geen antwoord.
‘Europa wel innovatief’
In Brussel heerste optimisme. Volgens Robbie Bach, president van Microsoft Entertainment and Devices, loopt Europa qua innovatie helemaal niet achter. Hij zegt dat, naar eigen zeggen, op basis van bezoek van minimaal 80 landen in de afgelopen twee jaar.
Volgens deze Amerikaanse Airmiles-verzamelaar, die met een Nederlandse is getrouwd, ook Nederlands spreekt en de eerste expat van Microsoft in Europa was, blijkt de innovatie hier alleen al uit vijf Europese overnames door Microsoft: Musiwave (mobiele muziek), ScreenTonic (mobiele reclame), MotionBridge (mobiel zoeken), iView (fotosoftware) en Lionhead Studios (spellenmaker).
Wat dit alles oplevert is niet duidelijk, noch hoe het staat met Bach’s belangrijkste project nu, de Zune muziekspeler. Bach beperkte zich tot een oppervlakkige bijdrage die vooral tot doel had om de Europese Commissie tevreden te stemmen. Immers, tussen die twee leken de afgelopen jaren louter problemen te bestaan tot Steve Ballmer met Neelie Kroes uit eten ging.