Netwerkmultifunctionals wekken steeds meer interesse, zeker nu ze ook grotere hoeveelheden aankunnen. Tenslotte bespaar je zowel plaats als geld met zo'n echte documentverwerker. Een test van vier A3- en drie A4-kleurennetwerkmultifunctionals.
Een printer, een scanner, een copier en vaak ook nog een fax in een apparaat bespaart heel wat plek. Dat was vooral belangrijk voor desktops en dus werd de multifunctional uit noodzaak geboren. Ook bij grote werkgroepen of afdelingen is behoefte aan echte documentverwerkers: niet alleen printen, maar ook scannen om documenten digitaal te kunnen verwerken, kopiëren en centraal faxen. Zo'n multifunctional opent heel wat nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen bedrijven bijvoorbeeld standaardformulieren en -documenten bewaren op de harde schijf van het apparaat en die met één druk op de knop faxen of printen wanneer ze nodig zijn. Via de scanfunctie kunnen bestaande documenten als bron dienen voor die ‘document repository'.
Het heeft wel degelijk zin voor een bedrijf om de aanschaf van een netwerkmultifunctional te overwegen in plaats van een netwerkprinter en nog ergens anders een losse scanner of copier te hebben staan. In zo'n geval is het wel handig om dan een netwerkkleurenlaser en een flat bed scanner met ingebouwde of optionele automatic document feeder (ADF) te hebben, vaak ook nog uitgebreid met een fax. Een alles-in-één-toestel biedt naast de vanzelfsprekende plaatsbesparing ook een economisch voordeel, omdat de aanschaf van een combinatie van apparaten goedkoper is dan aanschaf van de onderdelen apart. We testten A3-multifunctionals van Canon, HP, Nashuatec en Ricoh en A4-multifunctionals van Oki, Lexmark en Xerox.
Canon iRC2880i
Omdat de Canon iRC2880i zo groot is, valt de A3 flat bed scanner met geïntegreerde ADF niet eens erg op. De Canon iRC2880i levert standaard 28 pagina's per minuut (ppm) in zwart-wit. Er is ook een aanverwant model, de iRC3380i, met 33 ppm in zwart-wit. Behalve de hogere werksnelheid heeft de iRC3380i ook een iets hogere prijs: 8.700 in plaats van 7.000 euro. Voor de rest is alles identiek aan de hier geteste iRC2880i. Deze multifunctional heeft automatische kleurdetectie zodat hij nooit de kleurentoner zal gebruiken voor pagina's waarop alleen zwarte of grijsgetinte informatie moet komen. Je kunt er ook een encryptiekit bij krijgen die voldoet aan de ISO 15408-standaard voor het verwerken van gevoelige informatie en met name het versleutelen van alles wat op de harde schijf van het apparaat terechtkomt.
Praktijk
Canon geeft een scansnelheid van 44 beelden per minuut op. Onze meting komt daar met 42,9 ppm heel dicht bij in de buurt. Afdruksnelheden schommelen volgens onze benchmarks tussen de 17,1 en 22,2 ppm, terwijl Canon 26 ppm (kleur) en 28 ppm (zwart) opgeeft. Wat betreft de kwaliteit scoort deze Canon redelijk tot goed. Toch heeft het apparaat de op één na laagste score van alle deelnemers. Het positiefst en opvallendst is de paginakostprijs. Volgens de gegevens die Canon ons bezorgde, is die met 3,2 eurocent per pagina het laagst van allemaal. Canon laat ons weten dat dit soort machines normaal gesproken met een onderhoudscontract verkocht worden en daarbij zijn dan de toner en alle andere verbruiksartikelen inbegrepen. In zo'n geval kan de paginakostprijs nog veel lager uitvallen, volgens Canon zelfs 0,1 eurocent per pagina in kleur of 0,01 eurocent per pagina in zwart-wit. De juiste prijs is afhankelijk van het maandelijkse verbruik.
HP Color LaserJet 4730mfp
De behoorlijk grote HP Color LaserJet 4730mfp is duidelijk als een geheel ontworpen. Vooraan is er een schuin vlak met daarop een bedieningsconsole. De 4730mfp heeft maar één kopieerknop, maar via het aanraakgevoelige lcd-paneel kun je in het kopiemenu kiezen of de 4730mfp een kleurenkopie moet maken of niet. Deze 4730mfp heeft geen fax, maar die optie is wel beschikbaar.
Praktijk
HP geeft 30 ppm op als werksnelheid, zowel voor het afdrukken als voor het scannen. En inderdaad: bij onze test meten we gemiddeld 23,8 ppm met een maximum van 25 ppm. Dat is erg snel. Bij de kwaliteitstest zijn we aangenaam verrast door de kwaliteit van de kopieën. Die blijkt prima te zijn. Ook als printer zal deze HP niet teleurstellen. De gemiddelde paginakostprijs bedraagt 10,9 eurocent.
Nashuatec MP-C3000 en Ricoh Aficio MP-C3000
De Nashuatec en Ricoh MP-C3000 zijn hetzelfde. De producten werden wel ‘gepersonaliseerd' door het merk, onder meer door andere logo's en door net iets andere software mee te leveren. We hebben de praktijktesten bij beide machines uitgevoerd, omdat de software en met name de aanwezige firmware en drivers zowel de kwaliteit- als de snelheidstest kunnen beïnvloeden. We behandelen ze hier wel samen omdat ze qua mogelijkheden en bediening volledig gelijk zijn.
De Nashuatec / Ricoh MP-C3000 is een A3-kleurenlaser met flat bed scanner en geïntegreerde ADF. Het bedieningspaneel is aan het scannerbed gemonteerd en loopt bijna over de hele breedte van het toestel. Het grote breedbeeld kleurenlcd-scherm (22 cm diameter) is aanraakgevoelig en heeft aan weerszijden bedieningstoetsen.
Praktijk
Als je een foto wilt scannen, moet je eerst aangeven of het om een glanzende, gedrukte of gekopieerde foto gaat. De multifunctional stelt zijn scaninstellingen daarna zelf optimaal in. De MF-C3000 blijkt vreselijk snel en haalt bij ons een gemiddelde testwerksnelheid van maar liefst 26,6 ppm (door de fabrikant opgegeven maximum afdruksnelheid: 30 ppm). Ook de afdruk- en kopieerkwaliteit blijkt prima. Hoewel Ricoh ons probleemloos adviesprijzen meedeelde, ging dat wat moeizamer bij Nashuatec. Nashuatec deelde ons mee, dat de overgrote meerderheid van hun multifunctional-verkopen in dit marktsegment werken met een allesomvattend onderhoudscontract. Volgens Nashuatec ligt de paginakostprijs dan tussen de 7 en 12 eurocent: vandaar het gemiddelde van 9,5 eurocent dat we in de tabel invulden. Het valt wel op dat Ricoh met 7,9 eurocent toch goedkoper uitvalt als het om de paginakostprijs gaat. We moeten dan ook concluderen dat voor grotere hoeveelheden Ricoh een interessantere keuze lijkt dan Nashuatec.
Lexmark X782e
De X782e van Lexmark bestaat uit een C782e kleurenlaserprinter gecombineerd met een model 4600 MDF-optie. Het geheel ziet er dan ook uit als een laserprinter met daarbovenop een vrij grote flat bed scanner met geïntegreerde ADF. Het oorspronkelijk lcd-kleurenscherm met bedieningspaneel van de kleurenlaser wordt met behulp van een bijgeleverde plastic kap bedekt en in plaats daarvan gebruik je het grote aanraakgevoelige lcd-scherm op de scannermodule. Scannen is mogelijk naar een gedeeld netwerkvolume, ftp of e-mail.
Praktijk
Zowel bij het scannen als bij het kopiëren kan het soms verrassend lang duren (bijna driekwart minuut) voor de eerste pagina klaar is, maar vanaf de tweede pagina verloopt alles in een vlotter tempo. Printen gaat zeker snel genoeg: gemiddeld 24 ppm met een maximum van 29 ppm. Dat is op een haartje na de opgegeven 30 ppm! Het algemene snelheidsgemiddelde wordt echter wel iets omlaaggehaald door de wachttijd die je hebt bij de eerste te kopieren pagina en blijft daardoor iets achter op zo'n 21 ppm. De afdruk- en kopieerkwaliteit van deze X782 is uitstekend, de paginakostprijs voortreffelijk en we zijn dan ook bijzonder te spreken over deze machine. Als Lexmark nog iets doet aan de scantijd van de eerste pagina, zijn we helemaal gelukkig. Met 6,9 eurocent is de paginakostprijs behoorlijk laag.
Oki C5550 MFP
De Oki C5550 MFP is duidelijk niet vanaf het begin ontworpen als multifunctional. De afstand tussen de printer en de achteraf gemonteerde flat bed scanner is nog geen 10 cm en dat maakt het toch een beetje lastig om afgedrukte pagina's die op de printer liggen te verzamelen. Dat het om twee apart ontwikkelde apparaten gaat, blijkt ook uit het feit dat ze elk hun eigen bedieningspaneel hebben en houden. Naast de gebruikelijke scan-, print-, kopieer- en faxfuncties kan dit apparaat ook – zoals de meeste andere in deze test – onmiddellijk scannen naar e-mail of een ftp-account, maar niet naar een SMB-netwerkvolume (server message block).
Praktijk
We maten bij onze test afdruksnelheden tussen 15,8 en 21,7 ppm. Dat laatste is bij de Grauert-brief. Als je weet dat Oki voor monochroom een snelheid van 32 ppm opgeeft, is dat toch wat teleurstellend. Nog erger wordt het bij de scansnelheid. Hier geeft Oki 20 ppm op. Wij hebben het getest met een transmissie zowel naar ftp als naar e-mail en in beide gevallen kwamen we nauwelijks aan 2,8 ppm. We weten niet waar dat aan lag, want bij het maken van kopieën ging het heel wat vlotter en maten we 12,8 ppm. Het betekent in ieder geval wel dat deze Oki de slechtste snelheidsscore uit deze test haalt.
Bij de kwaliteitstesten gaat het beter. Hij haalt echter geen hoge resoluties en de afgedrukte of gekopieerde kleurenfoto's zijn gewoon lelijk, maar voor zwartwitfoto's kan hij prima door de beugel. Wat voor ons de doorslag geeft in negatieve zin, is de paginakostprijs. Met meer dan 25 eurocent per pagina is die het hoogst van allemaal. Dat maakt deze C5550 MFP duur in het gebruik.
Xerox Phaser 6180 MFP
Hoewel de flat bed scanner met geïntegreerde ADF zonder zichtbare extra kabels als één geheel bovenop de printer zit, ziet de Xerox Phaser 6180 MFP er nog altijd uit als een printer waar een scanner op is gemonteerd. Xerox plaatste op het printerdeel een vrij uitgebreide console met heel wat toetsen en een nogal klein vierregelig monochroom lcd-schermpje. In tegenstelling tot bijna alle andere testdeelnemers heeft deze Xerox namelijk geen aanraakgevoelig scherm. Er zijn dus meer toetsen nodig.
Deze Phaser 6180 is helaas beperkt in zijn mogelijkheden als je alleen de netwerkaansluiting gebruikt. Met usb krijg je immers een TWAIN-driver om vanuit Windows scans te kunnen opvragen. Via ethernet kan dit niet en kun je dit apparaat alleen als printer gebruiken. Wat wel kan, is via het netwerk scannen naar e-mail of een ftp-account. Je kunt hier echter geen opdracht voor geven via de webinterface, dat kan alleen via de lokale bedieningsconsole van de multifunctional.
Praktijk
De papieropvang van de printer loopt onder de scanner door en dat biedt niet meteen de beste optie om het papier eruit te halen, zeker als je aardig wat hebt afgedrukt. De snelheid van scannen en platte tekst afdrukken is indrukwekkend en benadert het door Xerox opgegeven maximum, maar zakt in elkaar bij wat ingewikkeldere documenten en vooral bij het kopiëren. Qua snelheid moeten we de prestaties dan ook teleurstellend noemen.
De kwaliteit is heel wat beter, al liet vooral de PostScript-printerdriver onder Windows een paar steekjes vallen, met name bij het afdrukken van paginavullende kleurenfoto's. Toen we eenmaal de PCL6-driver gedownload hadden, verliep dit probleemloos. Xerox heeft dus nog wat debugwerk aan zijn PostScript-driver.
Bij de in de tabel opgegeven prijzen van verbruiksartikelen heeft Xerox nog aanvullende informatie. Je kunt dit apparaat namelijk aankopen in het kader van een onderhoudscontract van het type PagePack of eClick. In dat geval betaal je een vaste prijs per pagina voor de verbruiksartikelen, het toebehoren en het onderhoud ter plaatse. Het eClick-contract is bedoeld voor grotere bedrijven die over meer dan dertig van deze apparaten beschikken. Xerox garandeert dan een prijs van slechts 0,1 eurocent per kleurenpagina en 0,01 eurocent per pagina in zwart-wit, alles inbegrepen. Een dergelijk onderhoudscontract is dus veel lucratiever als je grote hoeveelheden afdrukt, want anders zou je dat gemiddeld 6,6 eurocent per pagina kosten.
Conclusie
Bij de A3-multifunctionals presteren Ricoh en Nashuatec het best, maar biedt Canon de beste prijs-kwaliteitverhouding, al zou de afdrukkwaliteit nog iets beter mogen. Bij de A4-multifunctionals presteert Lexmark het best en biedt Xerox de beste prijs-kwaliteitverhouding. Er zit maar één apparaat in de test dat ons echt niet kon bekoren en dat is de multifunctional van Oki.
De Kern
* Printen, scannen, kopiëren en desgewenst ook faxen voor grote groepen of afdelingen.
* Een goede netwerkmultifunctional moet alle functies over het netwerk ter beschikking stellen en in deze test zijn er nog te veel die dat niet doen.
Aanvullende informatie
In de tabel prestaties & eindscores zijn de samengevatte resultaten weergegeven. Voor een totaaloverzicht zijn er daarnaast drie Excel-sheets beschikbaar met de testresultaten op het gebied van:
Meer informatie over de manier waarop er getest is vind je in de testverantwoording.