De Chinese overheid is het zat om iedere keer als grote boeman te worden bestempeld. Om de zoveel tijd duiken er rapporten over cyberspionage op die met een beschuldigend vingertje naar China wijzen.
China heeft er genoeg van om steeds de zwartepiet te krijgen toegespeeld over cyberspionage. De afgelopen tijd zijn enkele geruchtmakende berichten verschenen over de toename van cyberspionage door overheden over de hele wereld. En keer op keer wijzen de onderzoekers naar de Chinezen als een van de meest actieve webspionnen.
Wetshandhaving
"China is ook aangevallen door buitenlandse hackers, hoor", reageert woordvoerder Liu Jianchao van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken furieus. "Onze overheid hecht veel waarde aan internationale samenwerking bij wetshandhaving op dit terrein, en werkt er graag aan mee." Volgens zijn collega zijn de berichten over cyberspionage door China onverantwoord en schaden ze de banden tussen China en andere landen, aldus een Australische nieuwssite.
McAfee betichtte China eind november in zijn Virtual Criminology Report. Ongeveer 120 overheden zouden het internet misbruiken voor het bespieden en lastigvallen van instanties in andere landen. De beveiligingsexperts meldden dat de Chinezen veruit de meeste pogingen ondernemen en dat hun regering in Peking ruiterlijk toegeeft er mee bezig te zijn.
Rolls-Royce
Bovendien berichtte het nieuwsblad The Times eerder deze week over hackers die met de steun van de Chinese overheid inbraken op het interne computernetwerk van Rolls-Royce en deze bijna platlegden. En over Chinese Shell-medewerkers die door hun overheid werden benaderd om vertrouwelijke tariefinformatie prijs te geven.
Maar ook ict-beveiligingsdeskundigen zijn verdeeld over alle aantijgingen. Zo zouden de bevindingen in het rapport van McAfee zijn gestaafd op eerdere berichten en niet op eigen onderzoek. Sommige anderen herkennen de situatie juist wel. Zo achterhaalde het Californische securitybedrijf Finjan dat een grootschalige cyberaanval deels had plaatsgevonden vanaf websites van een Chinese overheidsinstelling.
NAVO, MI5 en FBI
Voor het Virtual Criminology Report gebruikte McAfee bronnen binnen de NAVO, de Britse MI5 en de Amerikaanse FBI. De webspionnen zouden op grote en goed georganiseerde schaal hebben geprobeerd om overheden en infrastructuur in Estland, de Verenigde Staten, Duitsland, India en Nieuw-Zeeland plat te leggen.