Het grootste deel van Windows Vista SP1 zal uit patches, bugfixes en verbeteringen bestaan die al eerder zijn vrijgegeven. Toch is er een aantal verbeteringen te verwachten op het gebied van beveiliging, ondersteunde technologie en administratie.
Vanaf SP1 kan Bitlocker ook partities versleutelen, in plaats van een enkel volume (zoals alleen de Cschijf). En via BitLocker Drive Encryption kunnen nieuwe authenticatiemethoden gebruikt worden, bijvoorbeeld in combinatie met een usb-stick met daarop een digitale sleutel en persoonlijk identificatienummer.
Security-software van derden kan vanaf SP1 veiliger communiceren met het Windows Security Center en beveiligingsbedrijven (zoals McAfee, Norton en F-Secure) krijgen via api’s betere toegang tot de kernel van 64-bits Vista-versies.
Betrouwbaarheid
Met SP1 zal volgens Microsoft ook de stabiliteit van Windows Vista verbeteren, met minder blauwe schermen (en andere vastlopers) als positief gevolg. De verbeteringen zijn vooral gebaseerd op feedback via de Error Reporting Tool. Onder meer recente grafische kaarten worden beter ondersteund, evenals externe beeldschermen via een laptop en problemen met het ontwaken uit de slaapstand (zoals weigerende netwerkadapters). Ook systemen die geüpgraded zijn vanaf XP zouden stabieler moeten werken. Voorts zou Vista meer en betere netwerkconfiguraties ondersteunen.
Om de betrouwbaarheid te verbeteren is ook energie gestoken in compatibiliteit van producten en drivers. Compatibiliteit met oudere soft- en hardware is immers een grote bron van klachten bij Windows Vista (getuige ook de boycot van de Consumentenbond). Vooral de ondersteuning van printers zou significant zijn verbeterd.
Verder wijst Microsoft op betere compatibiliteit met applicaties, onder meer omdat bijna 2100 softwaretitels tegenwoordig het Windows Vista-logo mogen dragen. Hetzelfde geldt voor ruim 2,2 miljoen producten (waarvan 10.000 het Works with Windows Vista-logo voeren).
Prestaties
Op het gebied van prestaties zijn kleine verbeteringen te verwachten. Zo zou de snelheid van het kopiëren en uitpakken van bestanden opgevoerd zijn en zou Internet Explorer 7 minder processorkracht snoepen en JavaScript sneller uitvoeren.
Gedeelde bestanden en mappen op het netwerken zouden minder bandbreedte slurpen en daardoor sneller werken. Pc’s die op een ander domein werken ondervinden minder vertraging tijdens het openen van bestanden.
De ingebouwde vertraging (van 10 seconden) van de wachtwoorddialoog na het indrukken van Ctrl-Alt-Del vervalt. Verder zal het ontwaken uit de slaapstand minder tijd kosten en de accu van sommige notebooks gespaard worden door het scherm minder vaak te verversen.
Verbeterde group policies
Gelukkig biedt SP1 ook op het administratieve vlak wat verbeteringen. Volgens Microsoft kreeg men veel feedback van administrators om het policy management eenvoudiger te maken. Om dit mogelijk te maken zal SP1 de Group Policy Management Console (GPMC) de-installeren en standaard een beroep doen op GPEdit.msc om group policies te bewerken. Na het verschijnen van SP1 wordt een verbeterde versie van GPMC verwacht, waarmee individuele instellingen eenvoudiger getraceerd en bewerkt kunnen worden. Een andere administratieve verbetering is de mogelijkheid om zelf te bepalen welke volumes wel en niet gedefragmenteerd moeten worden (met Disk Defragmenter).
Nieuwe technologie
BIOS-vervanger EFI (Extensible Firmware Interface) zal vanaf SP1 ook ondersteund worden. Hiermee is het voor 64-bits machines mogelijk om op te starten op basis van de EFI, in plaats van het trage en gedateerde BIOS (Basic Input Output System). Het is ook mogelijk om vanaf het netwerk op te starten in combinatie met EFI.
Ook biedt SP1 ondersteuning voor een nieuw bestandssysteem: exFAT (extended FAT). Dit is specifiek bedoeld voor usb-sticks, waarbij FAT32 zo langzamerhand tekortschiet wat betreft capaciteit en bestandsgrootte. Het is echter nog onduidelijk hoe breed exFAT door de markt geadopteerd wordt. Of XP ook ondersteuning gaat bieden voor dit bestandssysteem is nog niet bekend.
Tot slot biedt Vista vanaf SP1 hardwarematige ondersteuning voor DirectX 10.1.
Wachten op SP1 niet nodig
Traditioneel wacht het bedrijfsleven met de migratie naar een nieuw besturingssysteem het eerste service pack af, zodat de ergste kinderziektes er uit zijn. “Onnodig”, vindt Olivier van Noort, product solutions manager bij Microsoft. “De meest kritieke patches en fixes zijn al beschikbaar, dus er is geen reden de migratie naar Vista uit te stellen.” Van Noort geeft wel toe dat het aantal significante verbeteringen in SP1 beperkt zal zijn (mits een systeem up-to-date is). Omdat het merendeel van patches en bugfixes al vrijgegeven is, zal de update ook in omvang meevallen. De huidige niet-publieke bèta is – inclusief alle talen en testcode – nog zo’n 730 MB groot, maar daar zal uiteindelijk een fractie van overblijven. “Vista SP1 wordt relatief kleiner dan XP SP2” stelt Van Noort. Mede daarom zal de distributie van SP1 voornamelijk online plaatsvinden.
-_-‘ lekker weer.