CSC is een van de grootste ict-dienstverleners ter wereld. Het Californische bedrijf kan ook terugkijken op een behoorlijke staat van dienst in Nederland.
Twee jonge computeranalisten, Roy Nutt en Fletcher Jones, richtten in 1959 in El Segundo met een beginkapitaal van honderd dollar de automatiseerder Computer Sciences Corporation op. In 1967 zette CSC voet aan wal in Europa, om precies te zijn in Nederland om Philips te helpen. Het elektronicaconcern wilde een eigen nationale computerindustrie opzetten aan de hand van de P1000-serie, en zocht een partner die de softwareontwikkeling voor de computers kon uitvoeren: het besturingssysteem, de compilers en de toepassingsprogrammatuur.
Philips en CSC richtten in Apeldoorn Computer Science Industrie (CSI) op, waarin de Amerikaanse automatiseerder een meerderheidsbelang verwierf. Begin jaren zeventig nam de automatiseerder het aandeel van Philips over en herdoopte het dochterbedrijf in CSC. De verbreding van de dienstverlening naar andere klanten begon. De Koninklijke Marine in Den Helder werd een grote opdrachtgever. In 1972 bracht CSC ook zijn netwerkdochter Infonet naar Nederland. Uiteindelijk werd dit bedrijf, na eerst in handen te zijn gekomen van een aantal Europese PTT’s, in 2004 ingelijfd door BT.
Stille kracht
In Nederland richtte CSC zich vooral op autonome groei. Begin jaren negentig werd wel het rekencentrum van Raet in Apeldoorn overgenomen. Later volgden nog andere kleine overnames, zoals Kobra (enterprise resource planning-consultancy), TRW Data (de Nederlandse vestiging van een Amerikaanse leverancier van betalingssystemen) en – als grootste klapper – it-dienstverlener Sys-Aid uit Venlo (200 man).
Daarnaast pikte de Nederlandse vestiging een graantje mee van wereldwijd afgesloten uitbestedingsdeals, zoals met Dupont, General Electric, BHP Billiton, British Telecom, Basell (een joint venture van Basf en Shell), Ford en Global Collect. In 2000 haalde het een belangrijk nationaal contract binnen voor het beheren van desktops van Albert Heijn. CSC is in Nederland in veertig jaar uitgegroeid tot een bekwaam, enigszins in zichzelf gekeerd ict-bedrijf dat in de markt bekend staat om zijn degelijkheid en deskundigheid, maar hierover niet vaak de trom roert.
Vreemde eend
Internationaal gezien verraste CSC eind 2002 met de overname van de militaire dienstverlener en beveiliger Dyncorp. Dit particuliere bedrijf verleende ict-diensten aan het Amerikaanse leger, maar voerde ook werkzaamheden uit die niet bepaald bij de alledaagse operaties van een automatiseerder horen, zoals het beschermen van Afghaanse politici, het vormen van een Amerikaanse politiemacht in Bosnië, het patrouilleren langs de grens VS-Mexico en het strooien van ontbladeringsmiddelen over cocaplantages in Colombia. In 2004 deed CSC deze niet-ict-activiteiten dan ook weer snel van de hand.
In 2006 leek het er even op dat CSC werd verkocht (aan HP), of zelf een naaste concurrent zou opslokken (Siemens Business Services). Deze ‘overnamestorm’ luwde. Inmiddels doet de ict-dienstverlener, tegenwoordig onder leiding van Mike Laphen, meer gerichte aankopen, zoals de Amerikaanse overheidsautomatiseerder Datatrec, de offshorespecialist Covansys en de gezondheidszorgdienstverlener First Consulting. Al heeft een aantal First-aandeelhouders tegen deze overname protest aangetekend.