Medewerkers die bewust of onbewust gegevens lekken of verliezen, moeten worden ontslagen. Dat vindt meer dan eenderde van Engelse ict-managers volgens recent onderzoek dat werd uitgevoerd naar aanleiding van geruchtmakend dataverlies bij de Britse belastingdienst.
Maar liefst 36 procent van de mensen die aan het hoofd staan van een Britse ict-afdeling zou medewerkers op straat zetten als ze er achter komen dat ze vertrouwelijke informatie hebben gelekt of verloren. Dat blijkt uit onderzoek dat Check Point, leverancier van beveilings- en encryptiesoftware, kortgeleden in Groot-Brittannië uitvoerde.
Aanleiding voor de rondvraag onder 140 ict-managers is een voorval in november, waarbij de Britse belastingdienst HMRC twee cd’tjes met gegevens van de kinderbijslagadministratie kwijtraakte. Op de schijfjes stonden de verzekerings- en bankgegevens van alle Britse huishoudens met kinderen onder de 16 jaar.
Voldoende vertrouwen
De meeste managers hebben voldoende vertrouwen in de manier waarop hun gegevens momenteel zijn beveiligd. Tweederde zegt dat het dataverlies bij de Britse belastingdienst voor hen geen aanleiding is om het ict-budget anders te benutten. Toch blijkt dat minder dan de helft te werken met gegevensversleuteling. Slechts 11 procent van de ondervraagde ict-managers gaf aan hun ict-prioriteiten wel te herzien na het euvel met de belastingdienst.
Nick Lowe, Check Points regiodirecteur voor Noord-Europa, is er niet gerust op. "Het verontrust me dat de meerderheid van de ondervraagde bedrijven het idee heeft voldoende beveiligd te zijn tegen gegevensverlies. Toch heeft meer dan de helft van de ondervraagden niet eens basic beveiligingsmaatregelen getroffen om personeelsgedrag zoals dat bij de belastingdienst tot problemen leidde, te stoppen. Het veiligstellen van vertrouwelijke informatie moet geautomatiseerd gebeuren, zodat personeel de beveiligingsprocessen niet kan veranderen of stopzetten."