Volgens de SP moet er een parlementair onderzoek komen naar de kostenoverschrijdingen en vertragingen van ict-projecten bij de overheid. De partij reageert hiermee op een rapport van de Algemene Rekenkamer.
Tweede-Kamerlid Arda Gerkens (SP) pleit voor een parlementair onderzoek naar de ict-projecten bij de overheid. Ze doet dit naar aanleiding van de uitkomsten van een onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Hieruit blijkt dat bij veel van de automatiseringsprojecten budgetten worden overschreden en zich grote vertragingen voordoen. Een van de conclusies uit het rapport is dat informatie over tegenvallende projecten wordt verzwegen en dat te lang wordt doorgemodderd om eigen falen niet te hoeven erkennen.
Gerkens zet ook vraagtekens bij de bedragen die het rapport noemt. "De hoogte van de ict-uitgaven bij de overheid is op zijn minst onduidelijk. Zo vroeg de Kamer om een overzicht van de lopende projecten. Bij een aantal staat vermeld dat er geen kostenoverschrijdingen zijn, terwijl die wel bekend zijn, bijvoorbeeld bij douane-project Sagitta", aldus Gerkens. Volgens haar vraagt het rapport om nader onderzoek door de Tweede Kamer.
Miljarden
"Daarbij komt dat gerenommeerde specialisten de indruk hebben dat de overheid fors meer betaalt voor grote ict-projecten dan bijvoorbeeld het bankwezen. Er zijn miljarden mee gemoeid terwijl de rendementen vaak zeer onduidelijk zijn. Mede daarom lijkt een parlementair onderzoek mij op de plaats", schrijft het Tweede-Kamerlid in een persbericht. Ze wijst op een recente lijst met ict-projecten bij de overheid waarbij de financiële gevolgen van vertragingen niet zijn vermeld. "De gebrekkige informatievoorziening is dus nog steeds actueel."
Het onderzoek door de Algemene Rekenkamer kwam tot stand op initiatief van de Tweede Kamer. Het CDA pleitte al eerder voor een parlementair onderzoek.
De oplossing:
1. zelf meer beslissingen durven nemen
2. beperking van het aantal commissies
3. geen/minder advies meer uitbesteden aan de GROTE adviesbureaus
4. alleen nog gebruik maken van MKB bedrijven voor projecten en adviezen
Hier wil ik nog aan toevoegen:
5. vooraf vaststellen van scope en vasthouden daaraan gedurende het project.
In mijn ogen is dit de hoofdreden voor het over de kop gaan van ict-projecten (niet alleen bij de overheid…).
En om het helemaal correct te doen.
6. bij overschrijding van de deadline een boete clausule hanteren(dus niet nog meer geld in pompen)