Tweederde van de ict’ers snuffelt rond voor een andere functie, de een wat actiever dan de ander. Bovendien is een kwart het afgelopen jaar benaderd door een headhunter. Dat blijkt uit onderzoek van Computable onder een kleine vijfduizend ict’ers.
Uit een grootschalig onderzoek dat Computable uitvoerde onder bijna vijfduizend ict’ers blijkt dat tweederde van de ict’ers in meer of mindere mate uitkijkt naar een andere baan: 53,2 procent houdt zo nu en dan de vacatures in de gaten en 13,7 procent zoekt echt actief naar een nieuwe baan. 5,6 procent van hen zit momenteel in een sollicitatieprocedure. De bevindingen komen niet overeen met die van de ICT-Barometer van Ernst & Young.
Het salaris is voor vier op de tien ict’ers een belangrijke reden om eventueel weg te gaan. Ook noemen ze vaak de inhoud van het werk, de gebrekkige doorgroeimogelijkheden en een lange reistijd als reden voor een switch.
Switchen
Toch kijkt eenderde van de respondenten nooit of vrijwel nooit naar vrijgekomen functies bij andere werkgevers. De helft van de ict’ers noemt de collega’s en de werksfeer als belangrijkste reden om hun huidige baan te behouden. Voor 46 procent bieden ook de werkzaamheden genoeg aanleiding om niet van baan te veranderen. Een vast contract en een goed salaris zijn twee andere vaakgenoemde redenen waarom ict’ers niet willen switchen van werkgever.
Een kwart van de ict’ers is het afgelopen jaar benaderd door een headhunter, voor een nieuwe baan bij een andere werkgever. Daarbij ving de ‘koppensneller’ vaak bot.
Telefoontje
De grootste kans op een telefoontje van een headhunter hebben
ict’ers tussen de 18 en 35 jaar oud en techneuten met een werkervaring tussen de 7 en 10 jaar. Zelfs mensen met nul tot drie jaar ervaring hebben nog altijd 30 procent kans op een berichtje van een headhunterbureau.
De meeste respondenten, en dan vooral de vrouwelijke ict’ers, werden vaker benaderd. Vaak gaat het dan om twee keer, maar soms zelfs om meer dan vijf. Voor werkgevers heeft het echter weinig zin te werven via een headhunter. Van de respondenten die aangeven te zijn benaderd door zo iemand, geeft 62 procent aan niet op gesprek te zijn geweest.
Career Guide |