Gebruikers van de elektronische leeromgeving Eminus hebben allemaal een lichamelijke handicap. Door de mogelijkheid op afstand te leren zijn zij toch in staat een opleiding te volgen. Eminus is genomineerd voor de E-werkAspectprijs van het Ewerkforum.
Eminus is een project van het REA College Nederland. Via een beeldscherm volgen jonge mensen met een lichamelijke handicap thuis een opleiding, bijvoorbeeld voor remote netwerkbeheerder. Met een webcam en een microfoon kunnen deelnemers de docent en elkaar zien en horen. Zij volgen ’s ochtends en ’s middags telkens een uur les. De rest van de tijd maken de leerlingen huiswerk en rusten uit.
De kosten van de leermiddelen (24 inch LCD beeldscherm, webcam, microfoon, internetverbinding) komen op z’n vierduizend euro per cursist per jaar. Dat geld is snel terugverdiend. Het reizen met speciaal vervoer naar een leslokaal kost voor een gehandicapte al snel honderd euro per dag. Die extra kosten zijn dus al na een periode van acht weken terugverdiend. De leerlingen hebben allen recht op een zogeheten WaJong-uitkering. Zo’n uitkering kost, als iemand geen uitzicht heeft op betaald werk, de samenleving zo’n 1,5 miljoen euro.
Inmiddels is Eminus ook ontdekt door zogeheten Cluster 3-scholen, voor kinderen met een lichamelijke handicap. Een proef wordt gestart in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Eminus werd in nauwe samenwerking ontwikkeld met Microsoft. Het project wordt financieel ondersteund door de Europese Unie, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, de Rabobank Foundation en het UWV.
Genomineerd
Genomineerd voor de E-werkprijs zijn:
• E-accent (virtueel werkend automatiseringsbedrijf)
• Heling & Partners (reïntegratiebureau)
• Nederlandse Handboog Bond (virtueel werkende sportbond
Genomineerd voor de voor de E-werkAspectprijs zijn:
• Eminus (e-learning-applicatie)
• KPN (PC Online voor het midden- en kleinbedrijf)
• Omnimove (mobiele formulierenapplicatie op smartphone en pda)
E-werken
Het EwerkForum reikt sinds 1999 jaarlijks twee prijzen uit die erop zijn gericht het plaats- en tijdonafhankelijk werken met behulp van ict (het zogeheten e-werken) in Nederland te bevorderen. Hieronder vallen begrippen als telethuiswerken, televergaderen, video conferencing, mobiel werken en real time collaboration. Het EwerkForum wil hiermee een bijdrage leveren aan het vinden van een oplossing voor maatschappelijke problemen zoals de files.
E-Prijzen
De E-werkprijs is bedoeld voor een Nederlandse onderneming die e-werken voorbeeldig in de bedrijfsvoering heeft opgenomen. De E-werkAspectprijs gaat naar onderzoeken, artikelen, producten of diensten die een waardevolle bijdrage aan de invoering van e-werken leveren. Beide prijzen worden op 14 december uitgereikt tijdens het congres ‘E-work & E-life’ in Den Haag.
Jury
De jury van de E-werkprijzen bestaat uit: Arnold Heertje (juryvoorzitter, hoogleraar UvA en lid Raad van Advies EwerkForum), Dorien de Wit (Directeur Organisatieadviesbureau De Beuk, prijswinnaar Telewerkprijs 1999), Kitty de Bruin (voormalig voorzitter en directeur TelewerkForum), Friso van der Meulen (onderzoeker TNO Kwaliteit van Leven), Laurens Linssen (secretaris Informatiebeleid VNO-NCW), Johannes van Bentum (adjunct-hoofdredacteur Computable) en Philip Todd (directeur EwerkForum).