Jobhoppen is niet populair in de ict-sector, ondanks de grote vraag naar ict’ers op de arbeidsmarkt. Voor bedrijven zijn de ‘zittenblijvers’ geen zegen, omdat het tekort aan goed personeel daarme intact blijft. Een oplossing is noodzakelijk, vindt Ernst & Young.
Nu de arbeidsmarkt weer in de lift zit, grijpen steeds meer mensen kansen buiten de muren van het hun vertrouwde kantoorpand. De ‘blijf-veilig-zitten-waar-je-zit’-mentaliteit lijkt buiten de deur te worden gezet en er wordt vrolijk gejobhopt. Hoe anders gaat dat in de ict-sector. Daar blijven medewerkers lekker bij hun werkgever, ondanks de grote vraag naar goed ict-personeel en de legio mogelijkheden die zich daardoor voordoen. Dat blijkt uit het tweemaandelijkse onderzoek ICT Barometer van Ernst&Young.
Tekort blijft nijpend
Eén op de zes ondervraagden gaf aan het afgelopen jaar van werkgever te zijn veranderd. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. In de ict-sector wisselde de afgelopen twaalf maanden slechts één op de tien mensen van baan. Als reden wordt in 40 procent van de gevallen ‘meer doorgroeimogelijkheden’ opgegeven, maar ook de reputatie van de nieuwe baas en inkomstenverbetering worden veelvuldig als argumenten aangevoerd.
"Opvallend dat zo weinig ict’ers geneigd zijn om van baan te veranderen, terwijl er voor hen op dit moment legio mogelijkheden zijn", zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. "Dit lijkt een zegen voor ict-bedrijven, maar dat is het beslist niet. Het tekort aan goed personeel blijft nijpend. Er moet een structurele oplossing gezocht worden om deze ontwikkeling af te remmen, anders gaat dit negatieve gevolgen hebben voor de gehele ict-sector."