Ict-managers in West-Europa verdienen meer dan hun collega's in de VS. Dat blijkt uit onderzoek van HR-consultant Mercer. Zwitserland, Denemarken, België, Engeland en Ierland bepalen de top vijf van hoogste ict-salarissen wereldwijd. Amerika volgt op de zesde plaats. Met Duitsland op de zevende plaats is de dominantie van Europa op het gebied van ict-salarissen groot. Nederland is niet in de top tien terug te vinden.
Mercer's IT Pay around the World-onderzoek onderzocht de inkomsten van ict-personeel bij 6545 bedrijven, verdeeld over 35 landen. Multinationals gebruiken het onderzoek vaak om salarissen af te stemmen en bonussen vast te stellen.
Jonge directeuren
Ict-directeuren zijn gemiddeld de jongste bestuurders van Nederland. Door de bank genomen zijn ze 48,3 jaar oud. Dat is ongeveer zeven jaar jonger dan bestuurders van overheidsorganisaties, blijkt uit het Nationaal Bestuurdersonderzoek, dat uitgevoerd is door IQ info.
De onderzoekers achterhaalden bovendien dat de bestuurders in de ict-branche relatief kort geleden in functie zijn getreden, zo'n 4,5 jaar geleden. In de transportsector, landbouwsector en handelssector zitten de bestuurders gemiddeld al meer dan 8 jaar in hun huidige functie.
De onderzoekers van het Nationaal Bestuurdersonderzoek berekenden de gemiddelde leeftijden aan de hand van databasegegevens van ruim honderdduizend bestuurders, commissarissen en gevolmachtigden van meer dan 45 duizend grote en middelgrote organisaties.
Aantal ict-vrouwen daalt
Het percentage vrouwen dat werkzaam is in de ict is het afgelopen jaar gedaald naar 26,1 procent. In 2001 was dit percentage nog 28,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Bureau of Labor Statics. Uit cijfers van het National Center for Women and Information Technology (NCWIT) blijkt dat slechts een vijfde van de titels in computerkunde naar een vrouw gaat. In 1985 ging nog 37 procent van de diploma's op het gebied van computerkunde naar een vrouw.
Er wordt van ict'ers vaak verwacht dat ze lange dagen draaien. "De laatste jas op de stoel wint", zegt Jenny Slade, woordvoerder van NCWIT. Het is voor vrouwen daarom lastig de balans tussen werk en privé te vinden.
Nederland behoort tot één van de landen waar de minste vrouwen in de ict werken. Van de werknemers in de ict-industrie is in ons land 11 procent vrouw. Daarmee staan we op een negende plek. In Ierland werken de meeste vrouwen in de ict-industrie. Daar is 19 procent van de werknemers vrouw. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van Eurostat door de Britse it-opleidingsorganisatie E-skills.
Pensioen niet goed geregeld
Van de bedrijven in de ict-dienstverlening heeft 60 procent het pensioen van de werknemers geregeld met beschikbare premie. Een groter deel, 88 procent, heeft het pensioen van haar werknemers geregeld bij een pensioenverzekeraar. Dat blijkt uit benchmarks van Centraal Beheer Achmea. Volgens FNV-bestuurder Gerard van Hees is pensioen regelen via beschikbare premie of een pensioenverzekeraar niet altijd de beste oplossing. "Een deel van de premie die betaald wordt gaat verloren aan administratiekosten. Dat is een veelvoud van de administratiekosten die bij pensioenfondsen in rekening worden gebracht", zegt van Hees. Hij merkt inderdaad ook dat er in de ict veel gewerkt wordt met beschikbare systemen. Vaak is dan wel de inleg gedefinieerd, maar is niet duidelijk wat de uiteindelijke output zal zijn. "De onzekerheid ligt daarom bij de werknemer", zegt Van Hees.
Iets meer dan 5 procent van de bedrijven in de ict heeft een eindloonregeling. Dat is een stuk minder dan het gemiddelde van 12 procent. Bij een eindloonregeling is het uiteindelijke pensioeninkomen afhankelijk van het salaris dat verdiend wordt op de pensioendatum. "Dit soort systemen is aan het verdwijnen. De reden dat het percentage in de ict laag is, is ook te verklaren aan de hand van de jonge pensioenfondsen", zegt van Hees.
Ontevredenheid over reistijd
Ict'ers tussen de twintig en dertig jaar hebben een gewenste reistijd van twintig minuten. Ict-professionals met een leeftijd tussen de veertig en vijftig jaar zijn bereid 44 minuten naar hun werk te reizen. Dat blijkt uit onderzoek van iSense Staffing. "Blijkbaar gebruiken ouderen het als wisselgeld. Ze zijn bereid langer te reizen, omdat ze lastiger aan een baan kunnen komen", zegt Vikram Kapoor, managing partner bij iSense.
Uit het onderzoek blijkt ook dat een derde van de ict'ers niet tevreden is met de reistijd. De gemiddelde ict'er doet er een uur over om op zijn werk te komen, terwijl dertig minuten gewenst is. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden als onderdeel van de actie 'hoe lang ben je onderweg' waarbij iSense Staffing de kandidaten aanbiedt om hun reistijd te halveren.
Hoogopgeleid en bij overheid
Mensen met een hoge opleiding werken vooral in de niet-commerciële dienstverlening. Twee op de drie werkzame personen is werkzaam in het bedrijfsleven, maar onder hoogopgeleiden geldt dit maar voor een op de twee. Van de Nederlandse werknemers is een derde hoogopgeleid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoogopgeleiden werken vooral in branches als het onderwijs en de gezondheidssector.
In het onderwijs is bijna 80 procent van het personeel hoogopgeleid. Daarmee is het de sector met relatief de meeste werknemers met een hbo of wetenschappelijke opleiding. In de gezondheidszorg, de welzijnsector en de overheid is dat 40 procent.
Het aandeel van personen met een voltooide opleiding in het hoger beroepsonderwijs of het wetenschappelijk onderwijs in de bevolking neemt toe. In 1996 was een kwart van de werkzame beroepsbevolking hoogopgeleid, ondertussen is dat een derde.
In 2006 was net iets meer dan de helft (52 procent) van de hoogopgeleiden werkzaam in de niet-commerciële dienstverlening, tegen slechts een derde van de totale werkzame beroepsbevolking.