Jobhoppen is niet populair in de ict-sector, ondanks de grote vraag naar ict’ers op de arbeidsmarkt. Voor bedrijven zijn de ‘zittenblijvers’ geen zegen, omdat het tekort aan goed personeel daarme intact blijft. Een oplossing is noodzakelijk, vindt Ernst & Young.
Nu de arbeidsmarkt weer in de lift zit, grijpen steeds meer mensen kansen buiten de muren van het hun vertrouwde kantoorpand. De ‘blijf-veilig-zitten-waar-je-zit’-mentaliteit lijkt buiten de deur te worden gezet en er wordt vrolijk gejobhopt. Hoe anders gaat dat in de ict-sector. Daar blijven medewerkers lekker bij hun werkgever, ondanks de grote vraag naar goed ict-personeel en de legio mogelijkheden die zich daardoor voordoen. Dat blijkt uit het tweemaandelijkse onderzoek ICT Barometer van Ernst&Young.
Tekort blijft nijpend
Eén op de zes ondervraagden gaf aan het afgelopen jaar van werkgever te zijn veranderd. Dat is een stijging van 25 procent vergeleken met het jaar daarvoor. In de ict-sector wisselde de afgelopen twaalf maanden slechts één op de tien mensen van baan. Als reden wordt in 40 procent van de gevallen ‘meer doorgroeimogelijkheden’ opgegeven, maar ook de reputatie van de nieuwe baas en inkomstenverbetering worden veelvuldig als argumenten aangevoerd.
"Opvallend dat zo weinig ict’ers geneigd zijn om van baan te veranderen, terwijl er voor hen op dit moment legio mogelijkheden zijn", zegt Jacob Verschuur, directeur ICT Leadership van Ernst & Young. "Dit lijkt een zegen voor ict-bedrijven, maar dat is het beslist niet. Het tekort aan goed personeel blijft nijpend. Er moet een structurele oplossing gezocht worden om deze ontwikkeling af te remmen, anders gaat dit negatieve gevolgen hebben voor de gehele ict-sector."
“Voor bedrijven zijn de ‘zittenblijvers’ geen zegen, omdat het tekort aan goed personeel daarmee intact blijft.”
Wat Ernst & Young hier wellicht mee wil zeggen: zouden de ‘zittenblijvers’ vertrekken, dan kunnen hun plaatsen worden ingenomen door ‘goed personeel’, waardoor het tekort aan ‘goed personeel’ verminderd, dus ‘zittenblijvers’ zijn geen ‘goed personeel’.
Dus het is geen zegen als mensen langer blijven zitten dan een paar jaar? Ook jobhoppen zal de hoeveelheid ICT-ers niet vergroten en daardoor zal het probleem dus niet kleiner worden. Onbegrijpelijke conclusie!
Vreemd…de laatste Computable (papier-versie) vertelt wat anders…
Volgens de redenering van E&Y is degene die wisselt ‘goed personeel’, de zittenblijver ‘geen zegen’. Het wisselen van werkgever maakt van iemand toch niet opeens ‘goed personeel’?
16 % is gewisseld van baan, dat is een hoger percentage dan in heel veel andere sectoren aan wisselingen plaatsvindt.
Ernst & Young is gebaat bij een ‘mythe’ van tekort aan goed personeel, net als andere detacheerders. Daardoor kunnen zij hun eigen consultants als goed (= hoger tarief) bestempelen en makkelijk slijten in de markt.
Naar mijn idee is dit dus gewoon een commercieel praatje waar net zo goed ‘advertorial’ boven had kunnen staan.
Ik heb 6 jaren in de branche gewerkt na een beroeps-move. Nu even min. een jaar een (soort van) sabatical. Ik denk dat het meer te maken heeft met de mentaliteit van de meeste it-ers, ik citeer: meeste. Niet generaliserend bedoeld dus! Het gros van de mensen in de it is vrij behoudend, niet echt super ondernemend, willen gewoon lekker dagelijks hun taakjes volbrengen, vooral niet te veel voorop lopen (mode bijvoorbeeld) en zijn eigenlijk een beetje hardwerkende en gedreven (in hun vakgebied) grijze muizen. Waardeer deze vakidioten beter in bijvoorbeeld betere arbeidsvoorwaarden dan heb je heel veel aan deze zittenblijvers!
Waar is er een nijpend te kort aan ict-ers …? Er worden diverse opleidingen aangeboden zoals MCSA, MCSE CCNA om mensen te trekken voor een baan in de automatisering. Maar voor wie eigenlijk? Als je de 35 bent gepasseerd ben je voor de ict op leeftijd en na je 40-ste gepensioneerd. Ik solliciteer op leuke functies waarvan ik denk wel de kennis te hebben maar niet de zo belangrijke Microsoft-certificaten. Ook mijn leeftijd speelt een belangrijke rol. En dan krijg je een afwijzing met tekst als “Uit de overweldigende aantal reacties die wij hebben ontvangen hebben we een kandidaat gevonden die beter bij de functie past. Als je de 35 bent gepasseerd ben je te oude voor een baan in de ict.
Ik ben daarom als 40-er maar voor mezelf begonnen om zo toch de ict in te kunnen als zzp-er en computerreparateur. De nodige opleidingen zoals netwerkbeheer, CCNA betaal ik deels zelf en een deel komt uit een reintegratietraject.
Nu kan het aan mij liggen, maar ik begrijp dit niet helemaal. Jobhoppen lost toch geen tekorten op? Voor iedere ‘Hop naar je nieuwe job’ blijft toch een lege plek achter?
Daarnaast, ik zoek alleen maar naar mensen die juist niet willen hoppen! Personeel is duur, goed personeel zeldzaam en talenten krijgen ten dienste van de onderneming een proces dat tijd kost.
Ik ben blij met mensen die niet direct weggaan wanneer er een euro meer te halen valt! Ondernemen is een team effort, teams ontstaan door samenwerking. Niet door Job Hoppen.