Studenten van de TU Delft hebben een Intel-innovatieprijs gewonnen voor hun ontwerp van een menselijke energiebron voor de laptop. Door een beweging met het been wordt stroom geleverd voor de notebook.
Het ontwerp van een menselijke energiebron voor aandrijving van de laptop door de TU Delft is in de prijzen gevallen. Vijf studenten van de faculteit Industrieel Ontwerpen hebben een Intel CORE (competition on renewable energie) Award gewonnen.
Het Nederlandse ontwerp is een mechaniek dat via op en neer trappen in beweging komt. Met de beweging worden twee dynamo’s aangedreven die vervolgens voldoende stroom leveren om een laptop een uur lang te laten draaien. Daarvoor is een constant vermogen van ongeveer 20 watt nodig.
Wisselspanning
Universitair docent Arjen Jansen: "Het mechanische deel snappen onze studenten wel, maar het electrische gedeelte was het moeilijkst, met name het gelijkrichten van de wisselspanning van de dynamo’s is lastig. Tijdens het ontwerp van het prototype hebben we een beeldscherm opgeblazen en er is twee keer een condensator doorgebrand."
Aandacht
Om de aandacht te vestigen op energievraagstukken schreef chipfabrikant Intel in april 2007 een wedstrijd uit waarin universiteiten werd opgeroepen om een laptop zonder accu of netspanning door middel van een milieuvriendelijke energiebron een uur lang te laten werken. Universiteiten uit vijf verschillende Europese landen (Nederland, België, Italië, Ierland en Spanje) streden uiteindelijk om de prijzen.
Nederland ontving naast de eer een laptop. Spanje won met een aandrijfmechanisme via fietstrappers de hoofdprijs. Dat is een budget van 10.000 euro voor de ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek.
“Met de beweging worden twee dynamo’s aangedreven die vervolgens voldoende stroom leveren om een laptop een uur lang te laten draaien”.
Dat klinkt wat vaag. Een keer trappen en een uur je laptop aan? Of een uur lang trappen. Gebruikt ie dan toch stiekem een accu?
Spanje won de eerste prijs en Nederland een prijs. Ook wel leuk om te weten welke prijs de Nederlanders wonnen.
Zowel de hoofdprijs als innovatieprijs zijn gegaan naar ontwerpen die reeds ca. 150 jaar in gebruik zijn geweest als aandrijving van o.a. naai- slijp- en andere elektrische machines. De laatste 20 jaar is het trapmechaniek wat “ondergestoft” vanwege de bijna overal aanwezige electriciteitsvoorziening. Het is dan ook wel een beetje begrijpelijk dat de uitreikers van deze prijzen, evenals de “wetenschappers in spe” met hun onderwijsgevenden denken innovatief bezig te zijn geweest. Even over de schouder kijken naar het nabije verleden en je vind deze oplossingen op Marktplaats, Speurders.nl en in ontwikkelingslanden (nog als stroomvoorziening voor radio, medische apparatuur en ja, ook laptops) Voor de Mammoetwet werden deze mensaangedreven mechanieken gewoon in de technische schoolboeken vermeld.
Evenwel, proficiat! Onze studenten zijn toch maar weer boven het maaiveld uitgestoken. Nu maar hopen dat ze er geen schade van ondervinden.