Ict-studenten in het mbo kunnen beter doorstromen naar een ict-opleiding in het hbo. Daar zijn de arbeidsperspectieven beter. In 2012 is er een overschot aan ict’ers met een mbo-opleiding.
Voor mbo’ers met een ict-opleiding is het verstandig door te stromen naar het hbo. Dat zegt Frank Cörvers, onderzoeker bij het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA) naar aanleiding van het rapport ‘de arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012′. Er komen twee keer zoveel mbo’ers van een ict-opleiding als er banen zijn.
Volgens het ROA komen er in de periode 2007-2012 2200 nieuwe ict-banen voor mbo’ers bij. De vervangingsvraag is 4400 personen. Het aantal baanopeningen voor mbo’ers met een ict-opleiding is vergelijkbaar met het aantal baanopeningen in andere sectoren. Er stromen echter 13.900 mbo’ers van een ict-opleiding af.
Hbo
Hbo’ers met een ict-opleiding hebben een beter arbeidsperspectief. Het aantal nieuwe banen voor hoger opgeleide ict’ers is 8600. De vervangingsvraag is 5400 personen. In de periode 2007-2012 komen er 12.100 personen van een ict-opleiding met hbo-niveau af. Er blijft daarom een vraag naar ict’ers met hbo-niveau. Toch wil Cörvers het geen tekort noemen. "Wij spreken niet over een overschot of tekort. Als de lonen omhoog gaan, dan wordt de vraag vanzelf minder."
Wat Cörvers ook opvallend vindt, is dat de lonen in de ict vrij hoog liggen. Dat ligt volgens hem aan het feit dat het opleidingsniveau in de ict-sector hoog is. Cörvers: "Je kunt dus spreken van een kennis-intensieve sector. Voor een goede baan is minimaal hbo-niveau nodig."
Onzin allemaal.
De discussie over het tekort is net begonnen.
En nu komt een of andere gekke onderzoeker met dit nieuws.
Het ziet allemaal ongeloofwaardig uit wat betreft tekort of overschot
aan ict’ers.
Het is maar helemaal de vraag of er in dit onderzoek rekening gehouden is met globale trends. Grote bedrijven zijn in een snel tempo bezig om dure en arbeidsintensieve werkzaamheden zoals codering en beheer onder te brengen in lagelonenlanden.
Zolang er geen politieke onrust ontstaat in deze landen een uitstekende manier om geld te besparen op een globale wijze. In feite is dit gezien op lokaal of Europees niveau je reinste kolder, arbeidsplaatsen die hier verdwijnen verlagen het bruto nationaal product en dus de welvaart hier en verhogen deze vervolgens voor een hele kleine selecte groep in de lagelonenlanden.
Ontstaat er sociale onrust in deze lagelonenlanden (dit kunnen zowel natuurrampen, oorlogen, revoluties of machtswisselingen zijn) en vallen de diensten weg in deze landen, heeft men lokaal niet de kennis en mensen om dit op te vangen en zal menig groot bedrijf eenvoudig verdwijnen en de beurs kelderen.
Aan de andere kant, indien lagelonenlanden in staat zijn de rust te bewaren, zullen zij zeer snel ook de moeilijkere onderdelen uit kunnen voeren tegen lagere kosten en dan worden de landen die eerst uitbesteedden, landen die nu hulp nodig hebben en zal er dien ten gevolge ook werkaanbod en bedrijven verdwijnen, met als gevolg malaise en dalende beurskoersen.
Een ding echter is zeker: hoewel je serverparken kan centraliseren zijn er altijd mensen nodig die de spullen opbouwen, installeren en fysiek onderhouden; dit zullen over het algemeen ict’ers zijn met MBO-niveau. Voor ict’ers met een HBO of hoger niveau ligt het in de lijn der verwachting dat hun werk zal verdwijnen naar lagelonenlanden, tenzij zij zo inventief en uniek zijn dat hier geen vervanging voor te vinden is in lagelonenlanden.
Hoe je ook draait of keert, de huidige trend levert alleen maar kortetermijnwinst op voor globale bedrijven, maar zal op lange termijn de Westerse wereld afhankelijk maken van lagelonenlanden en een teruggang in de Westerse economie veroorzaken.
Jullie zouden even op de link in het artikel moeten klikken en het daadwerkelijke onderzoek lezen. Vanuit mijn werk ken ik ROA, dit is niet een of ander weblog dat een headline heeft opgepikt in de kroeg. Deze mensen hebben zorgvuldig en uitputtend onderzoek gedaan. Het ministerie van OCW neemt beslissingen op basis van dit onderzoek. Als deze mensen iets aanraden kun je beter luisteren in plaats direct te roepen dat het onzin is.
Als het meerendeel van de HBO-banen naar lagelonen landen gaat (wat niet zo is) wie denk je dan dat er wordt aangenomen op MBO posities? Geen MBO’ers meer, dat kan ik je garanderen.
Het bewijs voor mijn stelling kun je vinden in je eigen supermarkt, vraag het 16 jarige meisje daar maar welk onderwijsniveau zij geniet. Ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat ze op de havo of vwo zit.
Als ik taart kan krijgen voor dezelfde prijs als koekjes, koop ik taart.
Een probleem dat al een tijd speelt, is dat er heel vaak HBO-ers worden gevraagd voor relatief eenvoudige functies die makkelijk door een MBO-er uitgevoerd zouden kunnen worden. Nu is niet elke MBO-er uit hetzelfde hout gesneden, maar een IT HBO-er vragen voor een adminstratief klusje (dat zogenaamd IT moet heten) zorgt voor alle ’tekorten’ momenteel.
Er werken ook te veel mensen in de branche dat de foute achtergrond heeft. En dan doel ik niet op de oudere garde maar meer op het jongere omgeschoolde HBO publiek.
Er stond laatst ook een stukje van Spoeltra. Daarin zei hij ergens dat hij in de ICT werk, maar niet technisch is. Staat die T niet voor techniek? Even ter vergelijking in een metafoor:
Als een timmerman niet kan timmeren? Wat is hij dan?