De krapte op de ict-arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven gaan kijken naar werknemers uit andere landen. Vooral het aantal Poolse ict-werknemers groeit. De meeste buitenlandse werknemers komen nog altijd uit India.
De bouw, tuinbouw, food en logistiek zijn vooral sectoren die veel gebruikmaken van Poolse arbeiders. Maar ook de ict-sector gebruikt steeds vaker arbeidskrachten uit Polen. "Het gaat om functies van een laag niveau, maar waar wel een hoge opleiding nodig is. Het zijn functies waar de status niet zo hoog van is. Een voorbeeld van een dergelijke functie is test engineer.", zegt Saskia Rosmalen, commercieel directeur van de internationale arbeidsbemiddelaar P&E People. Zij zenden buitenlandse werknemers uit in Nederland. Ook Gerlof Roubos, directeur van de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) ziet dat er wel wat Poolse ict-werknemers naar Nederland komen. "Maar het grootste deel komt nog steeds buiten de Europese Unie vandaan. Uit India komt nog altijd het grootste aantal buitenlandse werknemers"
Volgens Rosmalen wordt er nog maar mondjesmaat gebruik gemaakt van Poolse arbeidskrachten, maar neemt het aantal wel toe. "De reden waarom werkgevers op zoek zijn naar Poolse arbeidskrachten is vanwege de krapte en omdat ze denken dat een buitenlandse kracht goedkoper is," zegt Rosmalen. Deze laatste reden is echter een misvatting. "Je moet ze natuurlijk wel betalen met een Nederlands salaris." Ook Roubos noemt de angst die er is dat buitenlandse werknemers het werk wegnemen ‘klets’.
Roemenië
Rosmalen verwacht dat het aantal werknemers uit Polen in de ict zal blijven groeien. Roemenië zal het volgende land zijn waar de buitenlandse arbeiders vandaan komen. De reden waarom zijn in het buitenland aan het werk willen is wel anders. Rosmalen: "In Roemenië zijn de lonen veel lager. Zij komen voor een beter salaris. Terwijl Poolse ict’ers vaak een stuk ervaring in het buitenland willen opdoen."
Ondanks de krapte in de markt is het volgens Roubos voor ict-werkgevers nog niet gemakkelijk om een buitenlandse werknemers in Nederland aan het werk te zetten. Bij werknemers uit Roemenië en Bulgarije is het een lastige, tijdrovende procedure. "Voordat werknemers uit deze landen kunnen overkomen, moet de werkgever aantonen dat hij tevergeefs binnen de EU gezocht heeft. Bovendien kunnen werknemers van buiten de EU in het kader van de kennismigrantenregeling hier alleen werken met een vergunning van de IND."
Papierwinkel
Vooral voor kleine ondernemingen is het vaak lastig om aan de uitgebreide regelgeving te voldoen. VIA werkt daarom aan een initiatief met de naam ‘Global Talent’ dat de hele papierwinkel en de zorg voor de mensen uit handen van de onderneming moet nemen. Roubos: "Als leden van VIA Global Talent buitenlandse werknemers in dienst nemen, zorgen zij voor huisvesting, sofinummer, (zorg)verzekeringen et cetera. En als je de enige bent die de mensen goed kan helpen, moet je 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar zijn om de medewerker van dienst te zijn."
Quote: “Het gaat om functies van een laag niveau, maar waar wel een hoge opleiding nodig is. Het zijn functies waar de status niet zo hoog van is. Een voorbeeld van een dergelijke functie is test engineer”, zegt Saskia Rosmalen.”
Dit is gewoon een regelrechte schoffering van alle testengineers. Ik kan uit eigen ervaring spreken als ik zeg dat dit geen functie van laag niveau is. Wat mij betreft valt P&E People hier wel een beetje door de mand qua jobkennis.
Ook ik als tester voelde mij aanvankelijk beledigd. Na een moment van bezinning realiseerde ik mij dat vele collega’s in het buitenland werkzaam zijn, dus waarom zou een Pool met goede kennis van het Nederlands het hier niet kunnen. Let wel, ik verwacht niet dat een aspergesteker zomaar de teststrategie vormgeeft natuurlijk, want daarvoor blijft kennis van de theorie en de business te belangrijk. Ook bij ons worden externe testcentra ingericht waar de specificatie en uitvoering gedaan worden. Zolang de requirements eenduidig en eenvoudig blijven lijkt dit me geen probleem. Waarom India wel en Polen niet? Misschien omdat daar jaarlijks miljoenen hun bul halen in IT-gerelateerde opleidingen, maar anders zou ik het niet weten.
Had ik maar iemand die in staat was om de opgeloste bevindingen te hertesten. Kan ik me weer bezighouden andere zaken die de geleverde kwaliteit verhogen.
Het klopt dat de krapte op de arbeidsmarkt ervoor zorgt dat bedrijven ook naar werknemers uit andere landen kijken, waaronder Polen. Maar het verhaal van hoge opleiding versus laag niveau herkennen wij absoluut niet.
TOPcapacity werft en detacheert internationaal IT-specialisten, ook vanuit Polen. Deze mensen komen op dezelfde posities, tegen dezelfde voorwaarden en op basis van dezelfde kwalificaties als hun Nederlandse collega’s.
Onzes inziens schetst dit verhaal, van een uitzendbureau dat voornamelijk produktiekrachten levert, dan ook een verkeerd beeld van de werkelijkheid.