Ict-aanbieders laten geen moment voorbij gaan om te wijzen op mogelijkheden om het energieverbruik van datacenters te verlagen. In Nederland overheersen echter vooral de nuchtere geluiden. Natuurlijk is energiebesparing belangrijk, maar het is nog maar de vraag of de ict-afdeling daarvoor wel de meest aangewezen partij is.
Robert Borst, ict-manager van Brabantia in Waalre, vertelt: “Nog niet zo lang geleden hebben wij onderzocht of de warmte die onze serverruimtes voortbrengen te gebruiken is voor het in de winter verwarmen van onze kantoren. Al snel kwamen we echter tot de ontdekking dat de warmteproductie van onze servers en andere hardware in het niet viel bij wat onze industriële afdelingen voortbrengen.”
Eco is een hype, meent Borst. Natuurlijk is energiebesparing belangrijk, dat hoort nu eenmaal bij duurzaam ondernemen. Maar we moeten er wel verstandig mee omgaan. “Kijk niet alleen naar ecologie, maar ook naar economie. De introductie van virtualisatie betekende bij ons bijvoorbeeld dat we het aantal servers konden terugbrengen van vijfenveertig naar vijf. Dat leverde een forse besparing op van het elektriciteitsverbruik. We waren dat project in eerste instantie echter gestart om tot een goedkoper beheer en een betere beschikbaarheid te komen. De daling van het elektriciteitsgebruik was mooi meegenomen, maar was vooral een afgeleid voordeel.”
Virtualisatie
Datacenters zijn forse energieverbruikers. Cijfers die Sun tijdens zijn internationale bijeenkomst van StorageTek-gebruikers liet zien, geven bijvoorbeeld aan dat rekencentra wereldwijd zo’n 200 miljard kWh verbruiken en jaarlijks een koolstofdioxide-uitstoot van 200 miljoen ton veroorzaken. Het concern liet zien wat de eigen inspanningen bij een datacenter in Californië aan besparingen hadden opgeleverd. Ook hier speelt hardwareconsolidatie een hoofdrol. “Vervanging van oude systemen door gevirtualiseerde servers en nieuwe opslagsystemen leverde uiteindelijk een verwerkingscapaciteit op die 450 procent groter was dan voorheen en een opslagcapaciteit die 2,5 maal zo groot was”, vertelde Suns vice president ‘Eco Responsibility’ Dave Douglas. “Tegelijkertijd ging de elektriciteitsrekening met zestig procent omlaag. Bovendien konden we de koolstofdioxide-uitstoot met 3227 ton per jaar verlagen.”
“Natuurlijk is energiebesparing belangrijk, maar het staat bij ons niet erg hoog op de agenda”, vertelt Kees van Moorsel, manager ICT van zorgverzekeraar Azivo in Den Haag. “Het meten van het elektriciteitsverbruik in ons datacenter is ook erg lastig, omdat we daar geen aparte meters hebben. We kunnen dus hooguit het theoretisch verbruik berekenen. De business ziet lagere energiekosten ook niet als een concurrentievoordeel. Financieel is de impact van het elektriciteitsverbruik te klein om onze kosten per polis substantieel te verlagen, terwijl een groen imago in deze markt klanten ook niet direct zal aanspreken.”
Toch gaat het energieverbruik bij Azivo eerder omlaag dan omhoog. “Wij vervangen de hardware in ons datacenter iedere drie jaar. Hoewel we het niet precies hebben uitgerekend, weet ik wel dat de servers die wij nu gebruiken beduidend zuiniger zijn dan de vorige generatie. Dat heeft te maken met het ontwerp van de systemen, maar ook met dat we nu virtualisatie toepassen. Daardoor gebruiken we nu beduidend minder systemen dan een aantal jaren terug. Dat alleen al levert een besparing op.”
Elektriciteitsvoorziening
Voor een industrieel bedrijf als Brabantia geldt dat het ict-budget uiterst bescheiden is in vergelijking tot de investeringen in productiemiddelen. Ict-manager Borst: “Financieel gezien valt zelfs een besparing van zestig procent op de elektriciteitsrekening van de ict-afdeling in het niet bij wat wij aan besparingen kunnen realiseren en ook al hebben weten te bereiken bij onze productieafdelingen. Als we bij wijze van spreken een ton kunnen investeren in besparingsmaatregelen, dan zal het effect daarvan bij onze productie vele malen groter zijn dan als we dat geld in zuiniger ict-middelen steken.”
Borst noch Van Moorsel heeft momenteel problemen met de beschikbaarheid van elektriciteit. In steden als Londen en New York is hier wel sprake van. “Dat is voor ons momenteel absoluut geen issue”, vertelt Van Moorsel. Geen van beiden verwacht bovendien dat zij op korte termijn wél problemen krijgen met de elektriciteitsvoorziening.
Stappen voor besparing
Een besparing realiseren op het energieverbruik van een datacenter vereist een weldoordachte aanpak, vertelde Sun-vice president Dave Douglas onlangs tijdens een StorageTek-gebruikersconferentie. Hij adviseert een aantal stappen te doorlopen:
– Breng het huidige elektriciteitsverbruik gedetailleerd in kaart. Probeer ook een zo nauwkeurig mogelijke schatting te maken van de gassenuitstoot.
– Maak er geen soloproject van, maar probeer zo snel mogelijk de financieel verantwoordelijke managers bij de plannen te betrekken. Met andere woorden: handelen uit idealisme is prima, maar zorg voor een stevige financiële onderbouwing.
– Begin met kleine projecten en bouw voort op die eerste successen.
Energiekosten enorm
Onderzoeksbureaus hebben inmiddels aardig wat cijfers over de kosten van energie in datacenters verzameld. Het gaat overigens om Amerikaanse cijfers, maar zij geven wel een trend aan:
– voor iedere dollar die wordt uitgegeven aan servers moet nog 50 cent gereserveerd worden aan energiekosten
– gemeten over vier jaar investeert een datacenter voor iedere dollar die aan hardware is uitgegeven nog eens 71 cent in energie
– van alle energie die een datacenter gebruikt, wordt 60 procent voor koeling gebruikt
– de helft van de datacenters loopt het risico om voor eind volgend jaar een tekort aan elektriciteit te hebben
– een server die op slechts eenvijfde van zijn capaciteit draait, verbruikt toch 60 tot 70 procent van de energie die nodig is bij volledige benutting.