De Amerikaanse consumentenorganisatie Caspian (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering) heeft een rapport gepubliceerd over het vermeende risico op kanker als gevolg van het implanteren van rfid-chips, onder andere als reactie op uitspraken van de ceo van VeriChip, dat rfid-implantaten maakt voor medische toepassingen.
De Amerikaanse consumentenorganisatie Caspian (Consumers Against Supermarket Privacy Invasion and Numbering) heeft een rapport gepubliceerd over het vermeende risico op kanker als gevolg van het implanteren van rfid-chips. Het achtenveertig pagina’s tellende rapport geeft een overzicht van het laboratoriumonderzoek dat tussen 1990 en 2006 is gedaan naar geïmplanteerde rfid-chips bij muizen en honden. In zes van deze onderzoeken ontwikkelden volgens Caspian tussen de 0,8 en 10,2% van de proefdieren tumoren rond of in de buurt van het ingebrachte implantaat.
Caspian borduurt met dit rapport verder op een publicatie die in september in de Washington Post verscheen en waar dezelfde onderzoeken kort in werden besproken. Auteur Dr. Katherine Albrecht: "Helaas is sindsdien een heleboel onjuiste informatie in circulatie gekomen. Ik heb het rapport geschreven om dat recht te zetten."
Albrecht doelt met deze opmerking onder andere op uitspraken die de ceo van Verichip deed in Time, waarin hij weersprak dat rfid-implantaten gevaarlijk zijn. Verichip maakt rfid-implantaten voor medische toepassingen bij mensen.
CEO Scott Silverman van Verichip presenteerde in het Time-interview onder andere een lijst van 34 onderzoeken die het bedrijf had laten uitvoeren om de chip door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) te laten goedkeuren. Uit deze onderzoeken bleek volgens Silverman dat minder dan 1 op de 4279 gechipte muizen kanker ontwikkelde.
Silverman bekritiseerde bovendien een Frans onderzoek uit 2006, dat verscheen nadat de FDA Verichips implantaat had goedgekeurd. Volgens Silverman ontwikkelden 4% van de labmuizen uit de onderzoek weliswaar gezwellen, maar ging het hier niet om kwaadaardige tumoren. Een ander onderzoek werd door Silverman bekritiseerd omdat er volgens hem muizen voor waren gebruikt die speciaal gekweekt waren op hun hoge kankergevoeligheid.