In het kader van mobiliteitroept men tegenwoordig dat je ‘any-time-any-place’ je werk moet kunnen doen.Tijd om daar wat kanttekeningetjes bij te plaatsen. Een aantal opvallende zakenspelen daarin een rol en deze punten worden door reclamemakers angstvalliggemeden
Het is niet zo eenvoudig als gezegd om op een zomerse dag, op een bankje in het park met je laptop op schoot (ja, daar hoort’ie), je business elektronisch af te werken. Er zijn geen office laptops die je in een buitenomgeving comfortabel kuntgebruiken. Dat komt onder andere omdat de meeste laptops na een paar uurtjes dringend behoefte hebben aan een stopcontact en die komen in parken weinigvoor.
Ook is het zo dat officelaptops niet uitgerust zijn met een scherm wat je in open daglicht kunt lezen. Zelfs bij bewolkt weer is het nog een hele klus om iets leesbaars op zo’nscherm te produceren. Vervolgens blijkt een parkbankje geen bureau te zijn en is de kans groot dat, net als de koffie, ook de laptop wel eens een buiteling maakt.Gelukkig zijn er een aantal apparaten voor echt buitengebruik gemaakt. Dan heb je het over de‘ruggedized’ apparaten. En dan komen, los van de hoge kosten, de eerste paradoxen om de hoek. Het scherm moet groot genoeg zijn en de helderheid optimaal in redelijk zonlicht. Twee zaken die de accu leegslurpen. Om dat probleem enigszins voor te blijven zijn ruggedized apparaten vaak uitgerust met de mogelijkheid de accu’s ‘hot te swappen’. Je moet dus extra accu’s bij de hand hebben die ook nog eens recent zijn opgeladen.
Omdat ruggedized apparaten tegen een stootje moeten kunnen, niet bang voor een spatje water of koffi emoeten zijn en ook qua temperatuur niet direct in ademnood mogen komen, zijn deze apparaten constructief wat forser, dus zwaarder, ingericht. Tot nu toe dus allemaal zaken waar de flitsende zakenman niet echt blij van wordt.En dan is er nog de communicatie-technologie. Ook al noemen we het telefoonnetwerken, het is natuurlijk radiotechniek. Eén van de nadelen van radiotechniek is dat het simpelweg niet altijd en overal beschikbaar is. Een ander nadeel is dat je het beschikbare spectrum met elkaar moet delen. De praktijk leert dan ook dat zelfs UMTS niet altijd soelaas biedt voor efficiënt draadloos werken. Jaaa, zult u zeggen, maar daarom hebben we straks HSDPA! OK, denk ik dan, dat zal even gaan. Totdat de hard- en software wereld de volgende stoelendans inzet en zoals zich dat altijd herhaald, de beschikbare bandbreedte opnieuw in het niet valt.
En vergeet niet dat de reclamemakers van daarstraks ook resultaat scoren: niet alleen het aantal nomadische werkers groeit sterk maar het aantal ‘fun users’ groeit minstens zo aanzienlijk. Door al die ontwikkelingen moeten we dus steeds minder met steeds meer delen…