De Britse belastingdienst HMRC is twee cd’tjes met gegevens van de kinderbijslagadministratie kwijtgeraakt. Op de schijfjes staan de verzekerings- en bankgegevens van alle Britse huishoudens met kinderen onder de 16 jaar.
Het gaat om de gegevens van circa 25 miljoen personen in ruim 7 miljoen huishoudens, zo meldt BBC News. De affaire heeft al geleid tot het opstappen van HMRC-voorzitter Paul Gray. Het Britse ministerie van financiën denkt niet dat de data in handen van criminelen is gevallen, maar roept burgers toch op extra goed op te letten of er geen ongebruikelijke transacties op hun bankrekeningen plaatsvinden.
De cd’s verdwenen toen ze door een koerier van TNT van Noord-Engeland naar Londen werden gebracht. Het pakket was niet geregistreerd of aangetekend. De gegevens waren wel met een wachtwoord beveiligd. De politie heeft de zaak in onderzoek.
Volgens de oppositie betekent het verlies dat het kabinet zijn plannen voor een nationale identiteitsdatabase maar beter kan vergeten. Volgens de Conservatieve schaduwminister van Financiën kunnen gevoelige gegevens blijkbaar niet aan de regering worden toevertrouwd. Andere politici vragen zich af waarom er anno 2007 nog met cd’s wordt gewerkt. Volgens Vince Cable van de Liberal Democrats hoort het computersysteem waarmee wordt gewerkt in een museum te staan.
Het enige wat hierop te zeggen valt is dat het nu een keer uitkomt. We weten met z’n allen niet wat er allemaal over ons bekend is. Laat staan dat we weten in wiens handen die gegevens liggen. Een overheid is daarin geen uitzondering met betrekking tot een “normaal” bedrijf oftewel onze gegevens zwerven al lang rond, we weten alleen niet precies waar. Maar geloof me, onze gegevens liggen ook op straat.