SURFnet laat academici op universiteiten en hogescholen in Nederland beter samenwerken met behulp van een intelligente optische oplossing van Nortel.
Het netwerk ligt aan de basis van het StarPlane-project, waarin optische technologie wordt toegepast om rekenkracht op aanvraag aan te bieden, waardoor er een computercapaciteit ontstaat die vergelijkbaar is met de capaciteit van 500 pc’s.
De Adaptive All Optical Intelligent Solution voor SURFnet is ontworpen voor 40 Gbps golflengten en bevat de Dynamic Resource Allocation Controller (DRAC), waarmee de gebruikers zelf controle hebben over de netwerkresources die ze aan het werk willen zetten voor zeer krachtige en ingewikkelde netwerktoepassingen, zoals rekenwerk en mediaservices.
Via het SURFnet6-netwerk beschikken 180 onderzoeks‑ en hogere onderwijsinstellingen in Nederland over gerouteerde IP-diensten en lichtpaden. Nederlandse onderzoeksinstellingen werken wereldwijd samen op de meest uiteenlopende terreinen, van medisch onderzoek tot radioastronomie. Voor deze disciplines zijn door de gebruiker beheerde netwerkresources nodig, waarvoor specifiek DRAC is ontwikkeld.
Via DRAC beschikt de gebruiker over een webinterface waarmee met een klik op de muis netwerkcapaciteit kan worden gereserveerd. Zo kunnen de gebruikers zelf, wanneer ze maar willen, een verbinding tussen twee punten opzetten in het netwerk. Deze manier van werken resulteert in een flexibel en efficiënt netwerk voor wetenschappelijke experimenten en toepassingen. Via de intelligente oplossing van Nortel krijgt de gebruiker hierdoor op een eenvoudige manier toegang tot een netwerk van switches en wordt bandbreedte-intensief onderzoek mogelijk, bijvoorbeeld voor medische beeldvorming en radioastronomie.
Via het StarPlane-project krijgen de onderzoekers toegang tot een indrukwekkende rekenkracht: het equivalent van de rekencapaciteit van 500 pc’s. StarPlane gebruikt zuivere optische technologie om de Distributed ASCI Supercomputer 3 (DAS-3) bestaande uit computerclusters op vijf locaties in Nederland aan elkaar te koppelen in een grid waarin bandbreedte op verzoek kan worden vrijgemaakt. Zo kunnen bijvoorbeeld computerwetenschappers de topologie van de gedistribueerde supercomputer herconfigureren. Het op aanvraag activeren van een verbinding in een photonisch netwerk wordt mogelijk gemaakt door een uitbreiding van de functionaliteit van het DRAC-platform van Nortel.
"SURFnet6 is een internationale showcase voor het gebruik van intelligente optische netwerken ter ondersteuning van het werk van onderzoekers in academische instellingen over de hele wereld", aldus Peter Newcombe, president, Carrier Networks, Nortel EMEA. "De optische oplossing die voor SURFnet wordt gebruikt, kan ook elders worden toegepast, bijvoorbeeld voor het distribueren en projecteren van films, imaging-toepassingen in de gezondheidszorg of voor bedrijven die veel bandbreedte nodig hebben voor mediastreams."
"Onze next-generation hybride optische en pakketgeschakelde netwerk is een enorme verandering voor onderzoeksnetwerken", zegt Kees Neggers, directeur SURFnet. "De volledige implementatie van het SURFnet6-netwerk biedt enorm veel nieuwe mogelijkheden doordat de toepassingen en het netwerk aan elkaar worden gekoppeld. Het netwerk werkt erg flexibel: de gebruiker bepaalt helemaal zelf wat er gebeurt."
"Vroeger werd een netwerk beschouwd als een onvoorspelbaar iets, maar met dit project is dat voorgoed voorbij. Er ontstaan nu tal van nieuwe mogelijkheden om aan onderzoek te doen", aldus Cees de Laat, hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). "De grid-middleware staat in voor de rechtstreekse interactie op de photonische laag in heel het land, wat het mogelijk maakt om per rekentaak een optimale topologie te specificeren. Zo geven we een nieuwe dimensie aan algoritmen voor de toewijzing van resources."
Het SURFnet6-netwerk is gemaakt met de Nortel Optical Multiservice Edge 6500 en Nortel Common Photonic Layer. Het netwerk bestaat uit meer dan 7000 kilometer glasvezel. SURFnet6 is in Amsterdam aan andere internationale netwerken met lichtpaden gekoppeld via NetherLight (de GLIF Open Lightpath Exchange in Amsterdam) en andere Europese onderzoeksnetwerken via het Europese GEANT2-netwerk.
De Adaptive All Optical Intelligent Solution werkt met eROADM’s (enhanced Reconfigurable Optical Add/Drop Multiplexers) die de lichtpaden op een naadloze manier kunnen schakelen. eDCO (electronically Dynamically Compensating Optics) DWDM 10Gbps-transponders vergroten het bereik van de lichtpaden in het hele SURFnet-netwerk. Tegelijk maken ze het netwerk eenvoudiger en verlagen ze de exploitatiekosten ervan. De Dynamic Resource Allocation Controller (DRAC) is naadloos gekoppeld aan de intelligente StarPlane-architectuur met de implementatie-middleware, die met het grid onderhandelt voor de dynamische signalering en configuratie van lichtpaden van 10 Gbps.
Behalve voor SURFnet worden de Nortel Adaptive All Optical Intelligent Solutions gebruikt voor enkele van de grootste onderzoeksnetwerken ter wereld, waaronder Internet2 in de Verenigde Staten, CANARIE in Canada en VERNet in Australië. De optische oplossingen van Nortel worden bovendien gebruikt in meer dan duizend netwerken bij klanten over de hele wereld.