In een aantal Europese landen zijn alle ict-studierichtingen en al het ict-onderzoek gebundeld in een ict-universiteit. Ook in Nederland kan een ict-universiteit een goed idee zijn. Onderzoekers zouden zo bijvoorbeeld meer geld kunnen binnenhalen voor ict-onderzoek.
Zweden en Denemarken hebben een ict-universiteit. Alle studies aan deze universiteit zijn gecentreerd rond ict. Studierichtingen zijn kunst en ict of business en ict. De universiteit in Denemarken werd in 1999 opgericht, nadat de Deense overheid constateerde dat er niet genoeg studenten van een ict-opleiding kwamen. Ook in Nederland daalt het aantal informaticastudenten al jaren. De ict-universiteit in Denemarken heeft nu 1500 studenten. Volgens een woordvoerder van de universiteit is de onderwijsinstelling de grootste leverancier van ict-professionals in Denemarken.
Jan Friso Groote, voorzitter van de informaticakamer, overlegorgaan van de gezamelijke universitaire informaticaopleidingen, is enthousiast over een Nederlandse ict-universiteit. Hij vindt de grotere instroom echter niet het belangrijkste voordeel van een ict-universiteit. "In Nederland kun je op tien verschillende plaatsen informaticastudies volgen. Het aanbod is erg verspreid en versnipperd." Hij denkt dat een universiteit waar al het ict-onderzoek gebundeld is meer onderzoeksgeld kan binnenhalen. "Vooral hier in Eindhoven gaat er veel geld naar automotive-onderzoek. Door het ict-onderzoek te centraliseren kun je soms iets forceren." Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ziet niet zoveel in een ict-universiteit. "Het blijkt namelijk dat vooral it-opleidingen die de verbinding zoeken met andere velden, zoals bio-informatica en informatiekunde, beter in staat zijn om hun instroomniveau vast te houden of te laten stijgen, terwijl de totale instroom in it daalt. Dat gegeven pleit tegen concentratie in een ict-universiteit", aldus een woordvoerder van het ministerie.
Concurreren
In Denemarken kunnen ook aan andere universiteiten nog ict-studies gevolgd worden. Groote vindt dat voor Nederland een minder goed idee. "Een Nederlandse ict-universiteit moet vooral concurreren met universiteiten in België of Zweden."
Een nadeel van de bestaande ict-universiteiten is volgens Groote wel dat deze in eerste instantie vaak tijdelijk worden ingericht. "Zo trek je niet de topmensen aan die een universiteit nodig heeft. Voor een hoogleraar en onderzoeker met een vast contract bij een bestaande universiteit is het niet aantrekkelijk over te stappen naar een tijdelijke baan."
In Nederland is de Universiteit Twente de Universiteit waar de grootste concentratie aan ict-gerelateerde studies en research instituten ( bijvoorbeeld http://www.nirict.nl/ en http://www.telin.nl ) te vinden zijn. Maar ict zal in alle andere disciplines steeds meer toegepast worden, bijvoorbeeld met embedded en ambient technologie. Daarom is mijn inziens samenwerking met andere disciplines belangrijk en is het nog maar de vraag of zo’n eenzijdige universiteit een verstandig idee is.
Ik weet het niet… Technisch versus klassiek is al een opdeling die het lastig maakt, maar moet je ict “isoleren” van andere invalshoeken en daar een universiteit voor aanwijzen? Ict zit tegenwoordig in alle vakgebieden. Wat me wel frappeert is hoe diverse vakgebieden hun eigen software kiezen voor nagenoeg dezelfde toepassingen of probleemgebieden. Als er al een universiteit zou moeten worden aangewezen, zou ik kiezen voor een universiteit die is aangewezen op ict om haar studieaanbod aan “de man” te brengen. Natuurlijk geldt dat steeds meer voor alle universiteiten, maar de universiteit die daarvan bij uitstek gebruik maakt, is de Open Universiteit.
Zie https://www.computable.nl/nieuws.jsp?id=2228468& in dit blad