Voor ict-professionals die op zoek zijn naar uitgebreide technische informatie over het beveiligen van aan internet gekoppelde netwerken, is er nu het boek ‘Internet security – de beveiliging van aan internet gekoppelde netwerken’.
Internet security wordt uitgegeven door de NGN, hét platform voor de ict-professional, en gaat in op de vele aspecten van netwerkbeveiliging. Dit loopt uiteen van de oorsprong van TCP/IP en het OSI-referentiemodel tot en met encryptie, bescherming tegen virussen en manieren om hackers buiten de deur te houden. Het 152 pagina’s tellende boekwerk (ISBN 978-90-71501-16-6) is vanaf vandaag verkrijgbaar via de website van de NGN – www.ngn.nl – en bij de boekhandel. De prijs bedraagt 29,90 euro.
Zes hoofdstukken
Bedrijfsnetwerken die zijn aangesloten op internet – en welk netwerk is dat vandaag de dag niet – staan bloot aan vele beveiligingsrisico’s, van kwaadaardige wormen en virussen tot slimme hackers. Er zijn verschillende maatregelen te nemen om deze risico’s te vermijden en het netwerk doeltreffend te beschermen tegen aanvallen van buitenaf en ongeoorloofde toegang. De complexiteit van netwerktechnologieën en de kenmerken van de verschillende risico’s vragen echter om een doordachte, end-to-end aanpak waarin rekening wordt gehouden met alle facetten van het netwerk. Dit boekwerk biedt ICT-professionals, managers en anderen die meer willen weten over de beveiliging van netwerken een helder overzicht van alle aspecten van het netwerk en welke beveiligingsmaatregelen daarvoor beschikbaar zijn.
Het boek is opgedeeld in zes hoofdstukken:
Inleiding en introductie – over achtergronden van netwerken en beveiliging, plus een kort overzicht van de mogelijke maatregelen.
Infrastructuur – hoe zitten netwerken in elkaar, welke onderdelen vormen samen het netwerk, wat is routing, switching en TCP-communicatie, hoe werken toepassingen en serverservices met elkaar samen via het netwerk?
Technieken en implementatie – hierin worden technische implementaties behandeld, in relatie tot concepten zoals authenticiteit, integriteit, confidentialiteit, en beschikbaarheid. Ook zaken als encryptie, checksums en toegangsbeheer komen in dit hoofdstuk aan bod.
Platform security – over de relatie tussen beschikbaarheid en security, het bestrijden van virussen en bescherming van het platform in zijn totaliteit.
Aanval, signalering en verdediging – hoe kunnen de hacker en de ICT-specialist zwakheden in de beveiliging detecteren en wat kan daaraan gedaan worden?
De beveiligingsketen – in dit laatste hoofdstuk wordt onder andere ingegaan op social engineering en het samenspel tussen technische en organisatorische maatregelen om netwerken afdoende te beveiligen.
‘Internet security’ is geschreven door ir. Kees Hogewoning, ing. Gerrit Th. Lit, ing. Marco G.M. van der Kraan, Erwin A.J. Verburg en anderen, allen werkzaam als security consultant.