Malware wordt steeds vaker ingezet om crimineel geld wit te wassen. Ook wordt online diefstal gebruikt voor het financieren van terroristische activiteiten.
"De mechanismen die criminelen gebruiken om met malware geld te verdienen veranderen voortdurend." Aan het woord is Mikko Hyppönen van de Finse leverancier van antivirussoftware F-Secure. Volgens Hyppönen zijn criminelen zeer creatief in het verzinnen van steeds nieuwe manieren om computergebruikers geld afhandig te maken. Hyppönen: "Zo stelen criminelen wachtwoorden van sites waar gebruikers aandelen kunnen verhandelen. Ze gebruiken die wachtwoorden niet om alle aandelen te verkopen en de opbrengsten naar hun eigen bankrekening over te maken. Dan zouden ze namelijk gemakkelijk op te sporen zijn. In plaats daarvan wachten ze tot ze een stuk of honderd accounts gestolen hebben. Dan zetten ze zelf een account op en investeren eigen geld in een heel goedkoop aandeel. Dan pas loggen ze in met de gestolen accounts en investeren op grote schaal in hetzelfde aandeel, dat vervolgens tien keer zo veel waard wordt. Op die manier kunnen criminelen zwart geld witwassen. Dat is al honderden keren gebeurd, vooral in de Verenigde Staten en Duitsland."
Poker
Witwassen gebeurt ook via online games zoals poker. Hyppönen: "We zien meer en meer gevallen waarbij criminelen creditcardnummers of inlognamen stelen. Opnieuw loggen ze niet meteen in met zo’n gestolen inlognaam. In plaats daarvan zetten een nieuwe tafel op en spelen tegen een verzameling gestolen accounts, die ze expres heel slecht laten spelen. Het slachtoffer staat in zo’n geval machteloos. Als hij in zijn speelgeschiedenis ziet dat iemand anders blijkbaar namens hem gespeeld en verloren heeft, zal niemand hem geloven."
Terroristen
Ook terroristen blijken zich te bedienen van dit soort praktijken. Hyppönen: "Afgelopen zomer verspreidde ene Tariq al Daour samen met twee partners vanuit Engeland trojaanse paarden die werden gebruikt voor het afvangen van toetsaanslagen. Op die manier stalen ze 37000 creditcardnummers van mensen die online winkels bezochten. Met die nummers creëerden ze pokeraccounts op verschillende online pokersites. Daarmee verdienden ze drie miljoen euro, die ze vervolgens uitgaven bij online winkels. Ze kochten er dingen mee als laarzen, tenten, messen en voedselrantsoenen en gebruikten koeriers om al die spullen naar Irak te sturen. Dat was de eerste keer dat de connectie tussen online misdaad en terrorisme zichtbaar werd."