De rapportagetools van een BI oplossing worden vaak neergezet omdat ze erg flexible zijn. Direct in kunnen spelen op wijzigingen van de business. Vaak liep ik echter tegen de releasemanagement procedures van de klant aan.
Wat was het probleem?
De opgeleverde rapportages hadden vaak kleine wijzigingen nodig in de eerste paar maanden na oplevering. Dit ging dan om velden groter maken, omdat het bedrag er niet meer in paste, of een extra object toevoegen of extra berekening.
Voor mij kleine wijzigingen en vaak zonder risico voor andere rapportage of het systeem. Wijzigingen die ik binnen een kwartier, half uur kan doen.
Helaas.
Veel changemanagement vergaderingen waren, als ik geluk had, 1 keer in de week. Alle wijzigingen in productie dienden eerst goedgekeurd te worden, door deze vergadering.
Mijn oplossingen waren dan vaak de volgende:
– gebruik maken van een noodprocedure, waardoor het wel direct kon. Maar deze wijzigingen waren niet echt dat het hele systeem het niet meer deed….
– Zelf een procedure maken voor kleine wijzigingen. Wat veel overtuigingskracht vergde en tijd.
– Een rapport maken in een “test” omgeving, die connectie had naar productie.
– Gebruik maken van een gebruiker die zelf rapportage kon maken. En dit rapport mailen naar alle andere gebruikers. Ook niet echt handig omdat je dan meerdere versies van hetzelfde rapport had.
Wat zijn jullie ervaringen?
Ik ben erg benieuwd.
Eva,Goede post en inderdaad ongelooflijk belangrijk punt. In grote organisaties is change management allemaal zeer profi ingericht, conform allerlei certificatie procedures etc…Echter, vaak is e.e.a. ingericht voor operationele systemen. En daar zit hem de kneep.Je moet hoog in de boom en het change management moet voor de informationele omgeving (itt de operationele omgeving) aangepast worden. Waar ik nu werk ben ik precies hier mee bezig. Ik laat op hoog niveau (in de Business – zij moeten dit willen!) de volgende Key Design Decision (KDD) aftikken; Changes van voortbrengingsprocessen 2 en 3 (gaat ff te ver om die hier te beschrijven, maar daar vallen o.a. rapportage veranderingen onder) moeten 3 keer per week in produktie genomen te kunnen worden. Met die KDD in de hand kan ik binnen ICT veranderingen in het change management proces laten aanbrengen.Die veranderingen zijn verkoopbaar omdat changes vaak zo omzichtig zijn omdat er nogal wat koppelvlakken (in een grote organisaties) zijn waar integraal mee getest moeten worden. Bij de aanpassing van een rapportje (en meer) is dat echter niet het geval…..OTAP (ontw, test, acc, prod) kan daardoor vele malen sneller.Change management moet zich dus realiseren dat hun professie in de informationele wereld anders ingericht moet worden vergeleken met de operationele wereld.Nogmaals, vereist wel dat je hoog die organisatie in moet (bij de business) en dan bij de change management mensen.Dit is een ongelooflijk groot onderwerp die je ff hier dropt, valt nog veel meer over te vertellen en te discussieren. Ben benieuwd naar de overige reacties.