Staatssecretaris Jan Kees de Jager wil de ict-problemen bij de Belastingdienst aanpakken door de invoering van een ‘service oriented architecture’ (soa). Hij vindt dit geen risicovolle keuze.
Staatssecretaris Jan Kees de Jager wil de ict-problemen bij de Belastingdienst aanpakken door de invoering van een 'service oriented architecture' (soa). Op de vraag of hij dit geen risicovolle keuze vindt omdat 'soa' nog geen lange staat van dienst heeft antwoordt hij in een interview met Computable: "Ik vind dat een servicegeoriënteerde architectuur qua robuustheid, redundantie, prestaties en schaalbaarheid inmiddels voldoende kan brengen voor wat wij nodig hebben. Dan praat ik allereerst over de ‘technische schaalbaarheid': dat je dezelfde applicatie over een groter aantal servers of zwaardere servers kan uitsmeren. En ik bedoel ‘functionele schaalbaarheid': dat een systeem makkelijk valt uit te breiden of te veranderen."
Schaalbaar
Hij wijst erop dat dat er uiterst hoge schaalbaarheidseisen aan de ict-omgeving van Belastingdienst worden gesteld. Andere organisaties krijgen veel meer tijd om hun grote systemen aan te passen. "Wij presenteren ieder jaar op Prinsjesdag het belastingplan, dat vervolgens in november plenair in de Tweede Kamer wordt behandeld, en in december in de Eerste Kamer, en dan in de Staatscourant staat en ingaat per 1 januari van het nieuwe jaar." Wil de ict-omgeving van de fiscus hier snel op kunnen inspelen, dan is in de ogen van de staatssecretaris de invoering van een flexibele 'service oriented architecture' noodzakelijk.
Vertrouwen
Op de vraag of de bewindsman nog extra garanties laat inbouwen tijdens de omschakeling naar een 'service oriented architecture' zegt De Jager: "Zo'n aanpak valt of staat natuurlijk bij de opzet van de architectuur en het programmeren. Je kunt iedere goede architectuur om zeep helpen als je slecht programmeert. Als vroegere ict-ondernemer weet ik heel goed dat je van te voren nooit té veel vertrouwen in computersystemen moet stellen. Elk bouwproces dient dus kritisch gevolgd te worden. Zowel binnen onze eigen ict-organisatie als met leverancier bouwen we zoveel mogelijk zekerheden in zodat, mocht er onverhoopt iets toch niet goed gaan, er adequaat en snel kan worden gereageerd. Dat betekent afspraken maken over redundantie, uptime, responsetijden en dergelijke."
Hij overweegt geen externe regieorganisatie op te zetten als extra toezichthouder op de ict-vernieuwing bij de fiscus. De Jager vindt dat de Belastingdienst voldoende massa en kennis in huis om de regiefunctie zelf uit te oefenen. "Ik vind het belangrijk dat een regiefunctie in de eigen organisatie is ingebed."
Het complete interview is te vinden in ons bladarchief en in de Computable van 16 november 2007.