‘Slechte software kost miljoenen’, kopte het Parool onlangs. De krant noemde als voorbeeld een project bij het Ministerie van Justitie. Dit departement zou software hebben laten ontwikkelen die ‘absoluut niet werkt zoals de bedoeling was’.
Uiteraard is vermakelijk om te lezen dat door een fout in de software bewakers denken dat een gedetineerde in zijn cel zit, terwijl deze eigenlijk op de gang staat. Maar het is op z'n minst ook zorgwekkend! De reden van het mislopen van dit project weet ik uiteraard niet. Ik kan er alleen naar gissen. Toch lezen we keer op keer over het falen van it-projecten. Of over het feit dat de it-afdeling en de organisatie niet dezelfde taal spreken. Dat hierdoor de verwachtingen niet goed op elkaar zijn afgestemd. Dat mensen zo hun werk niet goed kunnen doen, met alle gevolgen van dien voor de omzet en winst van bedrijven.
Kunnen we dit soort problemen voorkomen? Ja, is mijn stellige overtuiging. Hoe? Onder andere door het gestructureerd documenteren van de juiste requirements en de ontwikkelde software te testen op basis van deze requirements. Veel organisaties hebben echter geen middelen om de gedefinieerde wensen en eisen automatisch te testen voordat zij operationeel gaan. Het gevolg hiervan is dat zij zo nooit weten of de functionaliteit wel overeenkomt met wat de gebruiker ervan verwacht. Een slechte zaak. Zeker als je weet dat het herstellen van fouten in een productieomgeving honderd keer zo duur kan worden dan tijdens het ontwikkelen van software.
Gartner heeft vastgesteld dat een slecht presterende applicatie ruim tachtigduizend euro per uur kost. Het is dus zaak om grondig te testen. Helaas is testen zeer tijdrovend. Tal van bedrijven ontbreekt het aan voldoende mensen en tijd. Het geautomatiseerd testen van de requirements biedt hiervoor een oplossing. Het levert niet alleen tijdwinst op, maar verhoogt ook de kwaliteit van het testen. Testers geven bovendien dikwijls aan geen uitdaging meer te zien in hun baan, omdat handmatig testen een sleur is geworden. Dat probleem is nu dus ook opgelost!
Maurice Groeneveld
Vice president Centraal-Europa bij Compuware