Op internet circuleert een aantal filmpjes waarop te zien is hoe een 24-jarige ict'er onder andere matrixborden boven de snelweg, vertrekstaten op een NS-station en de autocue van een televisieprogramma ontregelt.
"Max is koning 😉 Lange file ga naar huis!!!", prijkt op een enorm matrixbord boven de snelweg. Een paar seconden er voor tikte Max Cornelissen deze tekst in op zijn laptop waarmee hij toegang had tot de systemen van Rijkswaterstaat en overschreef hij de filemelding die het bord eerder toonde.
Maar ook op het NS-station laat de jonge ict'er zien hoe gemakkelijk hij de vertrekstaten met zijn draadloze laptopverbinding kan aanpassen en wijzigingen kan laten omroepen: "De trein met als eindbestemming Alicante vertrekt van spoor 4." En de nieuwslezers van het tv-programma Editie NL worden ook niet door Max gespaard als hij heeft ingebroken op de autocue.
Het zijn drie van de zes filmpjes die momenteel circuleren op YouTube. De hilarische video's zijn uit de losse hand geschoten en lijken authentiek. Toch lijkt het er op dat ze virals zijn van Info Support, een ict-dienstverlener die schijnbaar verlegen zit om nieuw personeel. Naast de virals loopt bij het Veenendaalse bedrijf nog een tweede campagne waarbij duizend euro wordt uitgekeerd aan degene die via de e-mail een geschikte kandidaat aandraagt.
hahaaaa, erg leuke virale pr-stunt! Dacht eerst echt dat Max The Man was!
Duidelijk NEP dus. Op het filmpje met de bitmap van Max is koning herken ik zelfs mijn eigen auto, maar de tekst op de matrix dus niet, en die was me als manager binnen RWs toch wel opgevallen.
Al vanaf de eerste ‘hack’ is het duidelijk fake: de snelheidsmatrix borden kunnen allen 50, 70, en 90 aangeven. Ik heb zo’n 10 jaar geleden bij RWS wat werk gedaan, en daar al kritiek gegeven op deze beperking, waardoor je dus de snelheid niet echt kan regelen. Maar de beperking is opgelegd door de verkeerswet.
Prima campagne! Wat mij, gezien de reacties in deze rubriek, ongelofelijk tegenvalt is hoeveel kennelijke professionals niet ogenblikkelijk doorzien dat het (uiteraard!) allemaal fake is en juist er op reageren.
Hou het op een pr-stunt van infosupport. Kijk maar eens naar de url in de aftiteling, itafstuderen.com