Eerder deze week testte netwerkaanbieder Vanco in het ijzige Alaska de communicatieapparatuur die wordt gebruikt tijdens een expeditie naar de Noordpool, aanstaande februari. Het is daarmee de meest noordelijke video-uitzending ooit.
Het verzorgen van videobeelden vanaf de Noordpool is geen gemakkelijke opgave. In het kader van een 1800 kilometer lange voettocht naar de meest noordelijke punt van de wereld, probeert Vanco het toch. De aanbieder van virtuele netwerkdiensten testte eerder deze week zijn apparatuur in Alaska en wil de technologie inzetten bij de Arctic Survey die in februari begint. De videobeelden zijn de meest noordelijke die ooit rechtstreeks zijn uitgezonden.
Voor het versturen van beelden gebruikte het driekoppige testteam een geavanceerd satellietcommunicatiesysteem. Door onvoldoende satellietbereik in het Noordpoolgebied duurde het 18 minuten voordat de beelden het controlecentrum in het Verenigd Koninkrijk bereikten. Vanco ontwikkelde en integreerde de achterliggende technologie en hield de complete communicatieprocedure in de gaten.
Datastromen
Er werden zes analoge telefoonlijnen geïnstalleerd en getest voor de overdracht van data. Vervolgens werd hun doorkiesnummer verbonden met de centrale dataprocessor op de slee van een van de testers. Deze oplossing maakte een zeskanaals automatische kies- en datatransmissielijn mogelijk. In het controlecentrum in het Verenigd Koninkrijk voegt een router de zes datastromen samen tot één bestand dat op een laptop toonbaar is. Omdat het systeem automatisch opnieuw inbelt als de satellietverbinding wegvalt tijdens het verzenden, kunnen ook grote bestanden worden verstuurd.
Allen Timpany, ceo van Vanco, is trots op het record en verwacht dat de videoconferenties ook tijdens de barre voettocht in februari zonder problemen zullen verlopen. Timpany: “Het zou geweldig zijn om de Noordpool toe te voegen aan de lijst met locaties waar we onze communicatiediensten aanbieden.”
Expeditie
De Arctic Survey is een 1800 kilometer lange voettocht naar de geografische Noordpool, met als doel de ijsdikte van de poolkap te meten en te bepalen in welk tempo hij smelt. De expeditie begint naar verwachting in februari van komend jaar en neemt waarschijnlijk drie maanden in beslag.