Contracten tussen intermediairs, bedrijven en zzp’ers hebben vaak verschillende voorwaarden. Daarom wil B-Street een kwaliteitskeurmerk voor intermediairs, net zoals makelaars er één hebben.
B-Street werkt kwaliteitskeurmerk voor intermediairs die bemiddelen op de arbeidsmarkt. Deze intermediairs bemiddelen voornamelijk op het gebied van consultancy en ict tussen bedrijven en zzp'ers. "Het aantal zzp'ers neemt enorm toe. Nu is er geen duidelijkheid en uniformiteit tussen de contracten die getekend worden", zegt Willem Verloop, directeur van B-Street.
Verloop vergelijkt het keurmerk met de NVM-makelaar. "De voorwaarden voor aan- en verkoopcontracten zijn daar uniform." Het wervings- en selectiebureau praat daarom met bedrijven, andere intermediairs en zzp'ers over het nut van een dergelijk kwaliteitslabel. "Maar de doelgroepen reageren enthousiast", zegt Verloop.
Het idee is dat er een overkoepelende organisatie komt die de voorwaarden van het keurmerk in de gaten houdt. De organisatie bestaat uit zzp'ers, intermediairs en bedrijven. Verder zal een onafhankelijke organisatie het keurmerk uitdelen aan intermediairs en zzp'ers. "Ook een opdrachtgever moet kunnen aangeven wat die van de zzp'er vond", zegt Verloop.
De directeur kan nu nog niet zeggen welke bedrijven interesse hebben getoond in het keurmerk, maar ‘de grote intermediairs en belangrijke banken en verzekeraars' hebben al toegezegd mee te willen doen. De voorwaarden van het keurmerk moeten in 2008 duidelijk zijn.
Voor ZZP’ers die zich bezighouden met (project)management beveel ik aan je te kwalificeren voor opname in het IM-Register.
Daarmee ben je al behoorlijk op weg richting een kwaliteitslabel!
Elke it’er kan zich aansluiten bij het VRI (www.vri.nl). Daar wordt hard gewerkt aan het kwalificeren van alle soorten it’ers. Sinds jaar en dag biedt SCIA onafhankelijke certificering van architecten. Zie http://www.society-cia.org. En er zijn andere organisaties.
Het probleem is alleen dat vrijwel iedere leverancier een eigen aanpak en methode naar buiten brengt waar ze geld aan verdienen. Onafhankelijke registratie en certificering past daar niet bij, omdat daarmee echt naar de kwaliteit van de mens gekeken wordt. Daarom stelt elke leverancier eigen kwalificaties vast voor hun personeel. Daar kunnen zzp’ers niet bij, dus die vallen buiten de boot. Dat past ook bij de idee�n van de leveranciers, want die domineren de markt door preferred supplier contracten, waarmee ze zzp’ers dwingen om via hun regels en idee�n te werken, wat een zodanige chaos in de inkoopmarkt veroorzaakt, dat ieder gewoon zijn ding kan blijven doen. Jammer, maar helaas. Zo wordt het wachten tot de organisaties die leveranciers klanten noemen zelf wijs worden en zelf gaan bepalen wat ze willen en doen. Dan kan onafhankelijke persoonlijke certificering (kwalificatie) een kans krijgen.
Tot die tijd blijft het erg moeilijk. Dat blijkt ook steeds weer uit mijn praktijk hiermee gedurende de laatste 20 jaar, en de vele gesprekken met leveranciers die het bovenstaande erkennen als je hen er onder-4-ogen om vraagt.