De stijgende lijn in overnames op de Nederlandse ict-markt zet door. Dit blijkt uit cijfers van Mazars Berenschot Corporate Finance over het tweede en derde kwartaal van 2007. Het tweede kwartaal bracht meer grotere deals; het derde kwartaal meer internationale.
De flow op de Nederlandse ict-markt zit er qua overnames nog steeds in: het aantal transacties in het tweede en derde kwartaal ligt hoger dan in 2006 én de eerste drie maanden van 2007, aldus Ramon Schuitevoerder, analist bij Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames. In het tweede kwartaal (19 transacties), hadden de softwareovernames de overhand en draaide het gemiddeld genomen om grotere deals (zowel in omzet als werknemers); in het derde kwartaal (22 acquisities) lag het accent meer op dienstverlening en de internationale deals. Schuitevoerder merkt dat vooral beursfondsen, zoals Imtech, Exact, Ordina en Qurius, over de grens hebben gekeken.
Daarnaast signaleert hij de ontwikkeling dat ‘consolidators’, zoals hij ze bestempelt, door blijven gaan met kopen en integreren. Het gaat hier om automatiseerders of holdings die een ‘buy & build-strategie’ hanteren. “Drijfveer voor het blijven kopen van bedrijven is het creëren van massa: de omzet groeit én een bedrijf kan meerdere en grotere klanten bedienen, vaak in verschillende landen.”
Behalve groeien in omvang en afzetkanalen zoeken bedrijven naar aanvullende kennis en producten. Dat vormt meestal de reden voor acquisities van software- en hardwareondernemingen.
Hebben, hebben, hebben…
Extra kooplustig, met meerdere aankopen, in de periode april-september 2007 bleken Imtech, ICT Automatisering, VCD Automatise-ring, IT Local, TDM Holdings en Qurius. Laatgenoemd Microsoft-systeemhuis blies echter de voorgenomen overname van het Tsjechische CDL Systems uit het tweede kwartaal naderhand af. Beide partijen kwamen er qua commerciële afspraken toch niet uit. Qurius zag CDL als een interessante offshore-kandidaat voor ontwikkelwerk en zal nu op zoek moeten naar een andere goedkope locatie.
Verder ging een aantal Nederlandse softwarebedrijven over in buitenlandse handen: de Engelse firma’s Crimsonwing en K3 en het Belgische GIMV (samen met Iris Capital) kochten respectievelijk Promentum, Landsteinar en Human Inference. Ict-dienstverlener Telin-dus uit België kocht bovendien nog de opslagspecialist ISIT.
Ook durfkapitalisten roerden zich, ook al kunnen ze door de kredietcrisis minder lenen (zie kader). Informal Capital Network kocht Pollux (sofwaredistributeur), Signum Group stak overnamegeld in 2Organize (internetdienstverlener) terwijl Prime Technology Ventures, dat dit jaar startte met een nieuw it-fonds, investeerde in het internetbedrijf Venspro. Verder bleven internationale holdings actief als TDM (met investeerder Parcom), dat Compa-rex (servers en opslagapparatuur) en SLTN (IBM-systeemhuis) opslokte, en het beursgenoteerde De Neder-landen Compagnie (lijfde detacheerder TTP in).
Beursgang of niet…
Schuitevoerder wijst ook nog op Ramphastos Investments, waarin investeerder Marcel Boekhoorn actief is. Die participatiemaatschappij liet haar oog voor 16 miljoen euro vallen op het Duitse Voice Trust, een aanbieder van ‘voice over ip-oplossingen’. “Deze investering is duidelijk gericht op toekomstverwachtingen: mocht het uitgroeien tot een soort Safeboot, dan haalt Ramphastos het geld er op termijn dubbel en dwars uit via een verkoop of wellicht een beursgang.”
In het geval van Safeboot, door de jaren heen flink gesteund door durfkapitalisten, ging de aangekondigde beursgang eind september op het laatste moment niet door omdat McAfee alsnog toehapte en de leverancier van beveiligingssoftware uit Houten overnam. De analist neemt aan dat beide partijen al een aantal maanden aan het onderhandelen waren en dat Safeboot met de aankondiging van een beursgang druk op de ketel hield. “Safeboot is een voorbeeld van een bedrijf dat wil groeien. Zoiets kan door kapitaal te vergaren via een beursgang of een investering van een durfkapitalist. Of een firma kan zich laten overnemen door een ander bedrijf, zoals Safeboot heeft gedaan. De ondernemer staat voor een keuze: een beursgang vergroot naamsbekendheid en verschaft makkelijker toegang tot kapitaal. Alleen zoiets is kostbaar en hij krijgt te maken met strenge regels en meerdere aandeelhouders. Via een investeerder of een strategische overname kan een ondernemer juist weer profiteren van het netwerk of het verkoopkanaal van de partner, of de luwte van een private omgeving.”
Kredietcrisis
Uit de barometer van het Britse ‘private equity-huis’ Candover blijkt dat in Europa in het derde kwartaal van 2007 voor 29 procent minder aan bedrijven is overgenomen dan in de drie maanden daarvoor. De waarde van de acquisities zakte met 18 miljard tot 44 miljard dollar. Dit schrijft Het Financieele Dagblad. De oorzaak van deze afname ligt op de kredietmarkt, waar kredietverstrekkers nauwelijks meer grote overnames met een waarde van meer dan 500 miljoen euro willen financieren met geleend geld. Investeerders kunnen vanwege de kredietcrisis daarom minder makkelijk geld lenen voor mega-overnames.
Op de Nederlandse ict-markt heeft de kredietcrisis qua overnames in ieder geval nog geen sporen nagelaten, blijkt uit de cijfers van Mazars Berenschot Corporate Finance. Sterker nog, nu het financiële gegoochel met investeringen via geleend geld minder aantrekkelijk wordt, moeten bedrijven die overnames willen doen, én investeerders nog scherper kijken of een acquisitie zich wel op termijn zal uitbetalen.
Overnames 2007 deel 2
Lees ook de eerste aflevering: ‘Overnemen blijft in. Nederlandse ict-ondernemers kijken meer over de grens’.