Bijblijven. Het toverwoord voor de ict’er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Michel van den Einden, werkzaam bij Dijkeind IT, haalde een MCSA en MSCE -certificaat. Hij deed dat bij opleider Master IT.
Waarom dit certificaat?
Ik heb wel heel veel ervaring met de producten van Microsoft, maar dat was eerder moeilijk aan te tonen. Nu kan ik ook laten zien dat ik de kennis heb.
Lange tijd heb ik de waarde van een certificaat niet ingezien, maar nu voelt het toch wel veilig. Ik ben nu zelfstandig en soms vragen klanten er wel om. Nu kan ik wat laten zien.
Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Ja, het certificaat is door mijn toenmalige werkgever betaald.
Hoe ziet de opleiding eruit?
De stof leer je door zelfstudie of klassikaal. Ik vind zelfstudie moeilijk, want dat gaat ten koste van mijn sociale leven. En het is lastig je te concentreren. Het nadeel van klassikale les is dat ik altijd vind dat het sneller of langzamer mag. Ik heb daarom een tussenvorm gekozen en de training in de vorm van een open master class gedaan. Met een klein groepje volg je de stof. Meestal krijg je een-op-een uitleg, maar als de leraar denkt dat het voor meer mensen interessant is, dan legt hij het klassikaal uit.
De examens doe je in een lokaal op een computer. Het zijn multiple choice vragen, waarin een bepaald scenario geschetst wordt. Soms moet je een aantal opties in de juiste volgorde zetten of een simulatie uitvoeren
Wat heb je geleerd?
Bij het MCSA-certificaat leer je netwerken onderhouden, gebruikers aanmaken en een back-up maken. Het gaat over het onderhouden en bijsturen van het netwerk. Het MCSE-certificaat gaat over het ontwerpen van het netwerk.
Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Ik heb er een jaar tot anderhalf jaar over gedaan. Daarvan heb ik 45 dagen een trainingsdag gehad. En uiteindelijk heb ik elf certificaten gehaald.
Volgens mij is dat wel volgens het gemiddelde. Over het ene certificaat doe je langer dan de termijn die ervoor staat, en bij een ander certificaat doe je minder. Ik denk dat dit komt omdat Microsoft de dosis praktijk en theorie goed heeft vermengd, maar soms wil je juist meer praktijk of theorie, omdat dat je het meeste aanspreekt. Dat kost tijd.
Wat vond je lastig aan de opleiding?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet veel dingen heel lastig vond. Wat af en toe moeilijk was, was dat ik niet kon inschatten dat, als ik iets moest lezen wat ik al kende, ik niet wist of ik het over kon slaan. Vaak besloot ik om het dan toch te lezen, omdat er nog wat nieuws in kon staan, maar dat was eigenlijk niet nodig.
Als iemand weinig ervaring heeft met Microsoft, dan kan het tempo waarin ik de certificaten heb gedaan wel lastig zijn. De praktijk is toch net zo belangrijk als de theorie. Je kunt wel beginnen, maar dan is het verstandig om dat in stijgende lijn met het werk te doen.
Wat viel je mee?
Ik heb toch echt nog nieuwe dingen geleerd, ondanks dat ik veel ervaring had. Bijvoorbeeld dingen over de active directory.
Ook MCSE Security vond ik makkelijker dan gedacht. Anderen vinden het juist heel erg moeilijk. Maar misschien komt dat omdat ik eerst de andere trainingen op het vlak van security heb gedaan en daarna toch nog het MCSE-certificaat heb gedaan. Maar of dat een optie is. Dat kost wel heel veel geld.
Heb je bewust voor Master IT gekozen als opleider?
Ik woon in Eindhoven, dus heb wel gezocht naar een opleider in de buurt. En ik heb heel bewust voor de Master Class gekozen.
Wat heb je aan het certificaat gehad?
Ik merk dat ik veel pro-actiever ben geworden. Ik heb nu helderder voor ogen wat ik moet gaan doen en klik niet alleen op ‘next'. Ook weet ik beter waar ik moet zoeken. Ik ken de termen die Microsoft gebruikt.
Welke certificaten wil je nog gaan behalen?
Ik heb alle certificaten gehaald, dus ik hoef het nu alleen nog maar bij te houden.