IBM biedt vijf miljard dollar voor Cognos, de Canadese leverancier van software voor business intelligence (bi). Het is een roerig overnamejaar in de bi-markt. Eerder nam Oracle Hyperion over en vorige maand kocht SAP Business Objects.
De Canadese business intelligence-softwareleverancier Cognos is overnamedoelwit van IBM. Big Blue legt vijf miljard dollar op tafel om business intelligence binnen zijn gelederen te halen. Consolidatie is wat de klok slaat op de bi-markt. Eerder dit jaar kocht Oracle Hyperion (voor 3,3 miljard dollar) al en vorige maand nam SAP Business Objects (voor 6,8 miljard dollar) over.
Speculaties waren lange tijd niet van de lucht over wie de laatste twee, grote, beursgenoteerde pure players op de bi-markt (Business Objects en Cognos) zou overnemen. SAP lostte vorige maand de verwachting van veel beleggers in en ook de overname van Cognos door IBM is voor analisten geen verrassing, wegens het bestaande partnerschap.
SAS Institute (niet-beursgenoteerd), een van de laatste pure players liet vorige maand op de Teradata Partners Conference weten niet open te staan voor overname-gesprekken. Het bedrijf kondigde daar een innige samenwerking aan met datawarehouse-leverancier Teradata.
Morgen op Computable.nl: Wat vinden de experts van het Topic Business Intelligence van deze overname?
Mijn eerste reactie was: eindelijk. Wat duurde dat nog lang. In maart 2006 waren IBM en Cognos al een strategische alliantie aangegaan. Het duurde zelfs zolang dat er al andere namen gingen rondzingen: Informatica of zelfs Microsoft. Ok, het is dus IBM gebleven. IBM wil zo zijn information on demand strategie verder invullen. Met zijn focus tot nu toe op data integratie en hardware (zeg maar datwarehousing) miste het nog een stuk front end ontsluiting (zeg maar Business Intelligence en CPM). Kortom, geen gekke keuze. Maar of het genoeg is om de andere grote 3 bij te blijven (Oracle, SAP en Microsoft) is de vraag. Deze hebben namelijk ook het voordeel van een onderliggende transactie verwerkende platforms of CRM-oplossingen et cetera. Het gaat er immers om van transactie tot interactie te kunnen bieden, maar IBM start bij transactie verwerking. Ze kunnen hiermee dan wel makkelijker de onafhankelijkheidskaart spelen, maar zullen niet zoals bijvoorbeeld bij de combinatie SAP dus BO een vrijwel automatische keuze zijn. Meer werk aan de winkel dus om zich te onderscheiden van de rest en te kwalificeren.