“Ordina voldoet aan de financiële verwachtingen voor 2007.” Dat zegt bestuursvoorzitter Ronald Kasteel in reactie op berichten dat Ordina alle zeilen bij moet zetten om een winstwaarschuwing te voorkomen. In een interne memo zou Kasteel een grootschalige bezuinigingsronde en het opschorten van kostenposten zoals het kerstfeest aankondigen. Kasteel spreekt die berichten tegen. Ordina viert wel kerstfeest.
Ordina laat in een officiële reactie op de eigen website weten dat de berichtgeving over financieel zwaar weer niet klopt. BNR nieuwsradio en Het Financieele Dagblad berichtten eerder deze week dat de financiële situatie er voor Ordina zo slecht uitziet dat een winstwaarschuwing nabij is. BNR zegt de hand te hebben gelegd op een interne memo van Ordina waarin het management een reeks maatregelen aankondigt om de financiële verwachtingen voor 2007 in te lossen.
Ordina bestuursvoorzitter Ronald Kasteel laat in reactie op het Computable- artikel ‘Geen kerstfeest voor Ordina' weten "nooit een mail met de vergaande maatregelen te hebben verstuurd". De bestuursvoorzitter legt uit dat er op managementniveau gesprekken zijn gevoerd over het ‘vierde en belangrijkste kwartaal'. Kasteel: "Daarin is gezegd dat we voor het vierde kwartaal de schouders eronder moeten zetten met de nadruk op kostenbeheersing en facturabiliteit."
Kasteel geeft toe dat er bij een bedrijfsonderdeel van Ordina (welk onderdeel dat is, wil hij niet zeggen) een memo is verstuurd tussen directie en managers waarin een aantal voor dat bedrijfsonderdeel geldende maatregelen genoemd wordt. Kasteel wil uit concurrentieoverwegingen ook niet zeggen of dat gaat om de in de berichten genoemde maatregelen.
Over een opschorting van het kerstfeest zegt de bestuursvoorzitter: "Binnen Ordina wordt al een aantal jaren geen centraal kerstfeest gevierd, dat wordt per individueel bedrijfsonderdeel gedaan." Het is dus niet zeker of binnen alle bedrijfonderdelen van Ordina de kerstboom kan worden opgetuigd. Kasteel blijft ontkennen dat hij de Ordina-medewerkers een memo heeft gestuurd met noodmaatregelen om aan de financiële verwachtingen te voldoen.
De noodmaatregelen die door BNR en Het FD worden genoemd zijn:
|
Dat kerstfeest boeit me eigenlijk niet zo.
Ik vind dat punt m.b.t. opleidingen en cursussen veel belangrijker.
Daar zou ik wel een uitspraak van Ronald Kasteel over willen hebben
Tja, meestal is het zo: “waar rook is, is vuur!” Ook hier lijkt dit het geval te zijn. De heer Kasteel is wel happig op het feit dat er een melding is van geen Kerstfeest bij Ordina.
Ronals Kasteel kan dan wel verbloemen wat inmiddels is uitgelekt, het blijft echter als een paal boven water staan dat Ordina een korte termijn geleid bedrijf is, waar shareholder value te hoog in het vaandel staat. Dat dit ten koste gaat van binden en boeien en recrutering van personeel blijkt voor Ordina een onhandelbaar groot probleem te zijn. Daarmee zijn wij weer bij af: Ordina zal zijn belofte in 2007 niet waarmaken.
Geen opleidingen en cusussen zou het begin van het einde zijn… Al gaat het op korte termijn minder, als het kennisniveau omlaag gaat en de vraag vanuit de markt op termijn niet beantwoord kan worden, zal het alleen maar minder gaan. Lang leve de (kortzichtige) beurs….Kortom een mindere winstverwachting kan op termijn juist positief zijn…
Helaas, helaas,
Bedrijven die hun medewerkers werkelijk als de drijvende krachten beschouwen laten desnoods een jaarlijkse winsstijging(let op, er wordt dan nog steeds vette winst gemaakt) gaan om mensen te binden en te boeien (en daarmee intrinsieke motivatie bevorderend). Dat zijn waardevolle bedrijven. Waarschijlijk weet Ordina niet hoe dat moet en vervalt in het uitzendprincipe. Jammer
bedrijven
Ordina is een bedrijf dat zegt graag resultaatverantwoordelijkheid te nemen voor klantprojecten. “Dat is wat de markt vraagt en het biedt hogere marges”. Ordina blijkt echter niet in staat zich van het platte detacheringsmodel te ontworstelen en dat heeft vooral te maken met een korte termijn blik. Er is nauwelijks ruimte voor investering in aansprekende proposities. Een doorsnee Ordina-medewerker vindt daardoor weinig inspiratie bij de eigen organisatie.
Volgens mij werkt dit zo bij alle detacheerders, dat op het einde van het jaar iedereen wordt aangezet om zoveel mogelijk billable te zijn. Toevallig werk ik bij dat bedrijf waar binnenkort het stukje ‘CMG’ vervalt in de naam, daar kan je in een loterij allerlei prijsjes winnen. Hoe meer declarabele uren, hoe meer kans op spiegeltjes en kraaltjes. Oh oh oh, wat is dit toch een ontzettend volwassen bedrijfstak waarin we werken….. 🙂
Even het juiste perspectief: het gaat niet slecht met Ordina. We behalen significant meer winst dan vorig jaar en het resultaat van dit jaar is dan ook goed te noemen. Alleen: korte-termijn-denkende aandeelhouders willen de maximale winst. En dat gaat misschien niet helemaal lukken. We voldoen niet aan de verwachtingen en daardoor is er onrust.
Zijn die verwachtingen reeel? Als je uitgaat van een hype-gevoelige business zoals een paar jaar geleden, dan misschien wel. Maar als je er van uitgaat dat de ICT een steeds professioneler en volwassener vakgebied aan het worden is, waarin er sprake is van meer continuiteit, dan springt de koers ook minder op en neer. En dan zijn aandeelhouders teleurgesteld en ontstaat er onrust. Maar diezelfde aandeelhouders vroegen wel om meer continuiteit en dat krijgen ze nu … in de vorm van minder excessieve winsten. Vervelend he?
Er is nooit een interne memo verstuurd aan alle mederwerkers. Ik snap niet waar dit vandaan komt. Een hoop paniek om niks. En ook al wordt er dit jaar misschien geen kerstfeest gevierd, dat wil nog niet zeggen dat het niet goed zou gaan.
En wel degelijk wordt het kerstfeest geschrapt, alleen onder het mom van een kick off, maar dat slaat nergens op, want een kick off houden ze ook elk jaar wel.
Het personeel heeft dan wel het memo niet gezien, maar voelt wel degelijk de verschijnselen hiervan, want naast schrappen van cursussen wordt dus ook al het kerstfeest geschrapt, wat elk jaar wordt gehouden en dan is het niet eens bij een slecht draaiend onderdeel. Die blijven gewoon maar strooien met geld. Maar ja, de directie wil natuurlijk weer slijmen bij de baas en doet dus maar meteen zo hard mee.