Rfid moet meer ingebed worden binnen netwerken en minder worden gezien als een middel om één enkel probleem lokaal op te lossen. Om zover te komen is het gebruik van open standaarden echter essentieel. Dat zei Mark Roberti, oprichter van het RFID Journal, tijdens de opening van een seminar over rfid in Amsterdam.
Mark Roberti, de oprichter van RFID Journal, roept rfid-gebruikers op om rfid minder te zien als de oplossing voor één enkel lokaal probleem en meer als netwerktechnologie. Hoe meer mensen gebruik maken van open standaarden voor onder andere het delen van data en het versturen van rfid-data over een netwerk, hoe meer profijt er uit rfid gehaald kan worden. Roberti gebruikte de metafoor van de mobiele telefoon om zijn standpunt te verduidelijken: "Je hebt alleen iets aan een mobiele telefoon als ook anderen er één hebben. Wat je nodig hebt, is een netwerk."
Volgens Roberti is het bouwen van een rfid-infrastructuur in eerste instantie duur, maar levert het uiteindelijk "enorme voordelen" op. In plaats van rfid enkel te gebruiken als betalingsmiddel of voor toegangscontrole, moet het in een bredere infrastructuur worden ingebed. Als dat gebeurt, is rfid volgens Roberti een "fenomenaal gereedschap". Het kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden voor automatische verzending, voor het volgen van goederen in de bevoorradingsketen en voor het delen van data tussen verschillende partijen.
Standaarden
Standaardisatie is volgens Roberti wel essentieel om rfid als netwerktechnologie succesvol toe te passen. Daarbij gaat het niet alleen om ISO-standaarden, maar vooral om de open standaarden die de internationale industrieorganisatie EPCglobal ontwikkelt. Zo bestaan er standaarden voor onder andere de structuur van data op tags en is er middleware beschikbaar voor het delen en versturen van gegevens.
Bovenop die middleware kunnen op maat allerlei bedrijfstoepassingen worden gebouwd. Roberti: "Door het toepassen van deze standaarden hoeft er minder informatie in de tag te worden opgeslagen. In plaats daarvan is die informatie terug te vinden in een database. Dat heeft allerlei voordelen. Als een tag bijvoorbeeld zoek raakt, verlies je niet alle informatie, maar kun je in de database opzoeken waar het product het laatst gezien is. In de visie van EPCglobal is rfid een extensie van het internet, ook wel aangeduid als ‘the internet of things'."
Roberti deed zijn uitspraken tijdens de opening van het seminar RFID Journal Live! in Amsterdam, dat nog tot donderdag doorloopt.