Bijblijven. Het toverwoord voor de ict’er. Dat kan met opleidingen en cursussen. Maar waarom kies je voor welk certificaat? Ruud van der Zwet haalde het Certified Linux Professional (CLP)-certificaat. Hij deed dat bij opleider New Level.
Waarom dit certificaat?
Ik heb het in 2005 behaald. Ik doe technical support en dan vooral Novell-support. Novell had een jaar ervoor Suse overgenomen en aangekondigd dat ze overgingen op Linux. Getronics zag dat er groei zat in Linux en vond het verstandig dat de werknemers een certificaat op dat gebied haalden.
Heeft jouw werkgever het certificaat betaald?
Ja.
Hoe ziet de opleiding eruit?
Standaard zit je een dag of vijf in een klas en legt een docent de moeilijke dingen uit. Daarna doe je examen. Getronics koos voor een andere opzet. In een week steek je lang niet alles op en je moet daarnaast ook gewoon werken. De opleiding van New Level bij Getronics was een half jaar met zes klassikale dagen. Zo kun je gerichte vragen aan de docent stellen, nadat je de stof bestudeerd hebt. En je kunt je zo goed richten op het examen dat een practicum is.
Wat heb je geleerd?
Je leert de basiskennis van Suse Linux. De verschillende installatiemethodes die er zijn voor het systeem. Je leert over de verschillende bestandssystemen en netwerkservices. En je leert scripten.
Heb je het certificaat binnen de normale termijn behaald?
Ik heb er dus zes maanden over gedaan. Meestal doe je een cursus van vijf dagen en dan het examen. Maar het is een zware cursus en erg lastig om dat in vijf dagen naast je huidige werkzaamheden te doen. Ik was de laatste maand voor het examen tussen de zes en acht uur per week kwijt, hoewel ik er een half jaar over deed. Als je nog nooit iets met Linux hebt gedaan is het makkelijker als je eerst Linux Professional Institute (LPI) doet. Wij waren de eerste klas binnen Getronics die het certificaat behaalden. Nu is binnen Getronics ook voorgesteld dat je eerst LPI doet.
Wat vond je lastig aan de opleiding?
Het onthouden van de verschillende commando's is lastig. Het zijn er heel veel en veel nieuwe, want ik was een Novell en Windows-omgeving gewend. Het kost veel tijd om te zoeken welk commando je nodig hebt. Je moet het veel doen en uitproberen. En tijdens het zoeken kom je weer nieuwe commando's tegen die je ook niet kent. En ook het scripten van de programma's was lastig. Het komt heel nauw met komma's en aanhalingstekens.
Wat viel je mee?
De services die je al kent vanuit een ander systeem zijn gemakkelijk. En ook de algemene protocollen zijn makkelijk toe te passen.
Heb je bewust voor New Level gekozen als opleider?
New Level is de voorkeursopleidingspartner van Getronics. En toen ik het certificaat aflegde was het volgens mij ook de enige opleider met een gecertificeerde docent in dienst.
Wat heb je aan het certificaat gehad?
Ik ben binnen Getronics gelijk aan de slag gegaan met Suse Linux en mijn marktwaarde is omhoog gegaan. Ik ben meer gaan verdienen. Verder is het leuk om te doen. Je leert veel nieuwe dingen. Binnen mijn dagelijkse projecten kom ik veel Suse Linux tegen. Wat is zie is dat, omdat Novell al een oude softwareleverancier is, dat mensen vasthouden aan de oude producten. Maar mijn advies is om in Suse Linux te duiken en ermee te spelen. Alle producten die Novell heeft draaien op Suse Linux. Het is echt een verfrissing en het heeft een hoop mogelijkheden.
Welke certificaten wil je nog behalen?
Het vervolg van CLP is Certified Linux Engineer. Dat certificaat wil ik volgend jaar wel halen.