Ict’ers hoeven zich nergens zorgen over te maken. Cijfers uit een onderzoek voor de TU Twente laten zien dat de werkloosheid in de sector continu daalt vanaf november 2005. Toch is de arbeidsmarkt de komende jaren nog in balans. Voor een schreeuwende behoefte aan ict’ers moeten we wachten tot na 2010. Ook goed nieuws voor ict’ers die als zelfstandige aan het werk zijn. Vooral voor de specialisten onder hen is de toekomst rooskleurig.
Maar zijn er wel zoveel zelfstandigen in deze sector? Waar het in Nederland een trend is om ‘voor jezelf' te beginnen, kiezen ict'ers vaker dan gemiddeld voor de zekerheid van een baan. Waarom dat zo is, weten we niet precies. Mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om voor zichzelf te beginnen als ze het gevoel krijgen dat ze in hun baan steeds minder aan hun echte vak toekomen, of als ze geen zin meer hebben om aan de zoveelste baas te moeten wennen, als ze hun werktijden zelf willen gaan indelen of wanneer ze tot de conclusie komen dat ze net zo goed voor zichzelf kunnen acquireren. Al deze motieven lijken allemaal minder van belang voor ict'ers. In totaal is niet meer dan zo'n 8 procent van de ict'ers als zelfstandige aan het werk en dit percentage is al tien jaar constant. Wie in de ict voor zichzelf begint is dus net iets meer bijzonder dan de gemiddelde zelfstandige in Nederland.
Het feit dat in de ict-sector bemiddelings- en detacheringsbureaus een belangrijke rol spelen, is mogelijk meteen al de verklaring voor het lage percentage zelfstandigen. Anders dan bij andere beroepen in de zakelijke dienstverlening – communicatie, interimmanagement of organisatieadvies – kiezen opdrachtgevers en opdrachtnemers in deze sector blijkbaar wat vaker voor de zekerheid van ‘het bureau'. Deze conservatieve keuze kan heel vervelend uitpakken voor zelfstandigen. De vaak niet zo doorzichtige constructies en contracten van de bemiddelingsbureaus blijken in de praktijk nogal eens te leiden tot vragen over de persoonlijke status. De kans bestaat dat je als schijnzelfstandige wordt gezien en op de vingers wordt getikt door de fiscus.
Tegenover het gemak van het contract bij een bureau staat de ondernemerslust om zelf – of samen met anderen – opdrachten binnen te halen en commerciële en communicatieve talenten te ontwikkelen. En een goede ondernemer hoeft niet meteen een tweede Bill Gates te zijn om succes te hebben.
Marjan van Noort
Directeur bij FNV Zelfstandigen