In de ict-sector klaagt men steen en been over de beschikbaarheid van hoogopgeleide, technische mensen. Dat is vreemd, want juist informatietechnologie brengt de oplossing voor dit probleem.
Laten we er maar geen doekjes om winden: het tekort aan goed opgeleide ict'ers in West-Europa is structureel. Volgens ICT-Office zal dit in 2010 de tienduizend naderen. De komende jaren zal dit alleen maar toenemen. Volgens de Informatie Beheer Groep (IBG) daalt het aantal vooraanmeldingen voor ict-opleidingen ieder jaar. De vraag rijst dan ook keer op keer in ons marktsegment waar we de komende jaren de beste mensen vandaan halen. Dat is opmerkelijk, want tegelijkertijd prijzen we als een van de grootste voordelen van ict dat het werken 'overal en altijd' mogelijk maakt. Bovendien heeft iedere ict-dienstverlener het tegenwoordig over outsourcing. Helaas worden verre oorden waar de kennis en mankracht wél voorhanden zijn laatdunkend 'lagelonenlanden' genoemd. Eigenlijk zouden we moeten spreken van 'hogeopleidingslanden'.
Onderzoek van de EVD, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, toont aan dat de belangrijkste ict-opleidingscentra in bijvoorbeeld Roemenië jaarlijks vijfduizend nieuwe ict-specialisten afleveren. Wie daarom naar een structurele oplossing zoekt voor dit structurele probleem, investeert in landen waar de ict'ers blijvend beschikbaar zijn. Dit betekent niet alleen investeren in de korte termijnbelofte van kostenverlaging, maar geld steken in het land, de mensen en de cultuur. Vervolgens maakt de techniek het mogelijk om deze mensen te laten werken alsof ze in het hartje van de Randstad zitten. Het enige wat de klanten ervan merken is dat zij sneller doeltreffendere oplossingen aangereikt krijgen die daadwerkelijk bijdragen aan hun succes.
Cor Geertsma
CEO bij ISDC