2008 wordt het jaar van Linux op de desktop. Dat roept Linux-distributeur Novell. En eigenlijk roept het bedrijf dat al een tijdje. Maar ook het Computable Panel is het er over eens dat de doorbraak van Linux op de desktop niet lang meer op zich zal laten wachten. Nu zal het wel zo zijn dat de leden die reageren ook de leden zijn die Linux gebruiken. Want zo gauw het over Linux gaat zijn er niet alleen maar rationele redenen (het is goedkoper en je kunt het op een oude pc draaien), maar ook een hoop emotionele. En dan moet Microsoft het ontgelden.
Bij geen andere programma’s, technologie of bedrijven is zoveel emotie gemoeid als bij Microsoft en open source. Het ene kamp is vertegenwoordigd door een groep die qua marketing goed geregeld is. De andere groep heeft qua marketing minder in de melk te brokkelen, maar heeft wel een grote schare trouwe gebruikers. En beide kampen staan recht tegenover elkaar.
Dat 2008 het jaar van Linux wordt heeft namelijk ook niets te maken met dat het een verbeterd besturingssysteem is of dat er meer programma’s op draaien. Nee, dat 2008 het jaar van Linux wordt, heeft alles te maken met de komst van Vista.
Door in de weg van Microsoft te gaan staan, is het argument dat Novell gebruikt ook een emotioneel argument. Oké, ik ben het er mee eens dat er andere argumenten gebruikt worden. Maar met hét alternatief voor Vista haalt Novell het nieuws.
Of 2008 het jaar van Linux wordt moeten we afwachten. Het klopt inderdaad dat het aantal persberichten groeit waarin staat dat een instelling, overheid of gemeente voor een open source alternatief heeft gekozen. Maar het is de vraag of inderdaad de aantallen groeien, of dat het allemaal met goede marketing te maken heeft.
Tot nu toe is het desktop-gebruik nog niet spectaculair gegroeid. Maar ik denk eerlijk gezegd ook dat het op desktop-niveau niet zo snel zal groeien. Bij de aanschaf van een nieuwe PC wordt namelijk nog steeds vooral Windows bijgeleverd, pas als dat significant verandert zal Linux echt goed doorbreken. 🙂
Peter